2024. április 19., péntek

Rendszeres testmozgással az egészség megőrzéséért

A szabadkai általános iskolás diákok hatvanöt százalékának helytelen a testtartása

Sajtótájékoztató keretében mutatták be hétfőn a Rendszeres testmozgással az egészség megőrzéséért – különös tekintettel a kisgyermekek helytelen testtartására elnevezésű projektum eredményeit a Városháza Médiaközpontjában. A projektumban az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karának szakemberei, a Szabadkai Városi Önkormányzat támogatásával, ez év szeptemberében szabadkai iskolás diákok testtartását vizsgálták. Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Sport- és Testnevelési Kar a Sonja Marinković-, Szent Száva- és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola mintegy négyszáz tanulóját vizsgálta a szülők beleegyezése mellett.

Dejan Madić és Jasmina Stevanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Dejan Madić és Jasmina Stevanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

– Tény, hogy a modern életvitelnek, ami magában foglalja a mozgásszegény életmódot, és a gyorsételek okozta elhízást, sok negatív hatása van a gyermekekre, és jó feltételeket teremt a gerincproblémák és a helytelen testtartás kialakulására. Ez számunkra vészjelzés – nyilatkozta a sajtónak Jasmina Stevanović.

A vizsgálat eredményeit prof. dr. Dejan Madić, a Sport- és Testnevelési Kar tanára ismertette, aki elmondta, hogy a vizsgált diákok hatvanöt százalékánál állapítottak meg valamilyen poszturális rendellenességet, vagy helytelen testtartást. Ezen diákok harmincnyolc százaléka kifózisban szenved, ami hajlott hátat, púposságot jelent, míg huszonhat százaléknál gerincferdülést állapítottak meg.

– A helytelen testtartás nem betegség. A helytelen testtartás legfőbb okozója a mozgásszegény életmód, és a számítógép előtt ülve eltöltött túl sok idő. Persze az iskolai követelmények nagyok, de a számítógép előtt eltöltött időt kompenzálni kell. Ezért a szülőknek oda kell figyelniük, hogy növeljék gyermekük fizikai aktivitását, mert ez az egyetlen orvosság, amellyel megakadályozhatjuk a gyermekek csontjainak deformálódását – figyelmeztetett Dejan Madić.