2024. április 24., szerda

A hulladék útja

Szinte teljes egészében elkészült a Regionális Hulladéktároló központi telephelye

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékkezelő Kft. a jövőben hét észak-vajdasági önkormányzat hulladékát gyűjti be és kezeli. Ezen önkormányzatok területén becslések alapján éves szinten 80 000 tonna hulladék keletkezik, így a vállalat kapacitása ezen mennyiséget fedi le. A hulladékkezelő üzembe helyezésének időpontja egyelőre kérdéses, azonban az előkészületek már javában folynak. A Békova és Orom közötti központi hulladéklerakó és feldolgozó szinte teljes egészében elkészült, viszont a működés elkezdéséhez különböző adminisztratív feladatok elvégzésére van szükség. A cég tavaly együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá több civil szervezettel, amelyek különböző módon segíthetik a Regionális Hulladéktároló munkáját. Hétfőn ezen civil egyesületek képviselőinek bemutatták a hulladéklerakót. A rendezvény lehetőséget adott a média képviselőinek is, hogy közelebbről megtekintsék a telephelyet.

A telephely bejárásának résztvevői a központi válogatóban (Fotó: Benedek Miklós)

A telephely bejárásának résztvevői a központi válogatóban (Fotó: Benedek Miklós)

A résztvevők a hulladék útját követve járták be a telephelyet. Egy körbezárt rendszerről beszélhetünk, ahol a beérkező hulladék először a válogatóközpontba jut, ahol a szelekciót több szakaszban végzik el, egyik szakasz esetében kézi munkaerővel válogatják ki az újrahasznosítható hulladékot. A szerves hulladék innen a komposztálóba kerül, amelynek éves kapacitása 20 000 tonna. A telephez tartozik két egyenként három hektáros hulladéklerakó kazetta, ahova a már nem hasznosítható hulladékot rakják. A telephely komoly csurgalékvíz-tisztító berendezéssel rendelkezik, amely fordított ozmózisos technológiával olyan minőségűvé tisztítja a vizet, hogy azt ki lehessen engedni a legközelebbi csatornába. Emellett a rendszer részét képezi egy fáklya is, amely a bomlás során keletkező gázokat égeti el.

A víztisztító az iszapsilókkal (Fotó: Benedek Miklós)

A víztisztító az iszapsilókkal (Fotó: Benedek Miklós)

Góli Csilla, a Regionális Hulladéktároló igazgatója újságírói kérdésre elmondta, hogy 2017. június ötödikén a vállalatuk a hét önkormányzat 15 civil szervezetével együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben definiálták, hogy a polgárok oktatásában, promóciós tevékenységekben együtt szeretnének működni. Mivel az építkezési munkálatok késtek, eddig nem volt lehetőség az együttműködésre, viszont a próbaüzem elindításának közeledtével ezen civil szervezetekre is nagy feladat hárul.

A Regionális Hulladéktároló gépparkja készen áll (Fotó: Benedek Miklós)

A Regionális Hulladéktároló gépparkja készen áll (Fotó: Benedek Miklós)

– Hogy a regionális hulladékgazdálkodási rendszer jól működjön, a Regionális Hulladéktároló mellett a polgárok, az intézmények, a köztisztasági közvállalatok, a privát operatőrök, civil szervezetek együttműködésére van szükség. A civil szervezetek közül elsősorban olyanokkal igyekszünk együttműködni, amelyek a környezetvédelem területén tevékenykednek, és amelyek már a korábbiakban is több oktatóprogramot valósítottak meg a hét önkormányzat területén; úgy érzem, hogy együttesen még többet tudnánk megszervezni. Ha ezen szervezetek megismerik a rendszerünket, akkor ők is pontosabb oktatóprogramokat tudnak szervezni például óvodásoknak, felnőtteknek, lakóközösségeknek, promóciós anyagokat tudnak osztani. Emellett lehetőségünk lehet közösen részt venni bizonyos pályázatokon, ugyanakkor támogatni is szeretnénk a civil szervezeteket, megadni nekik a teret, hogy népszerűsítsék a hulladékgazdálkodást – fogalmazott Góli Csilla.

A telephely körbejárását követően a résztvevők egy kerekasztal-megbeszélésen vettek részt, amelyen elsősorban a közeljövőben szükséges lépésekről esett szó.