2024. április 16., kedd

Mit jelent a hazaszeretet a mai Európában?

Dr. Bábel Balázs főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek előadása Szabadkán

A szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Európa és mi című sorozata szombaton dr. Bábel Balázs főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek előadásával folytatódott. A telt házas rendezvényen a főpásztor prezentációjában arra a kérdésre igyekezett választ adni, hogy mit is jelent a hazaszeretet a mai Európában.

Bábel Balázs előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

Bábel Balázs előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

Bábel Balázs előadása kezdetén az európai kultúra mibenlétét járta körbe, és annak kialakulását, történelmét mutatta be, kezdve a kontinens nevének eredetétől a görög és római, majd a keresztény kultúrán keresztül napjainkig. A főpásztor előadásában külön kitért a reneszánszra, és Oswald Spengler 1918-ban megjelent A Nyugat alkonya című kötetére. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy Spengler meglátásai szerint kultúránknak kétszáz éve van hátra, és Bábel elmondása szerint egy évszázaddal a mű megjelenése után számos jel arra mutat, hogy válságban van a kultúránk. Ilyen többek között a 2009-es gazdasági, a 2015 óta jelen lévő menekültválság, valamint az Európai Unió napjainkban is tapasztalható működési válsága. Bábel Balázs véleménye szerint Európa a keresztény-zsidó kultúra által nyerte el kulturális és intellektuális arculatát, és a tudományos racionalizmus, valamint a mára mind elterjedtebb ateizmus ezt jelentősen megváltoztatta.

A főpásztor ezt követően a hazaszeretet fogalmát igyekezett meghatározni. Elmondása szerint a hazaszeretetnek bibliai gyökerei vannak, és ez a zsidók történetében érthető tetten, akiknek hazaszeretete az egyetemesség felé tart. A hazaszeretetben nagy szerepet kap az egyházközösséghez való tartozás, amely nem zárja ki a nemzethez való tartozást. Bábel szerint a hazaszeretet másik fontos alkotóeleme a múlt megismerése, hisz csak ezáltal tudjuk értékelni őseink küzdelmét, ami nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk. Bábel Balázs elmondása szerint a jó magyar hazafi lojális és befogadó másokkal szemben, valamint őrzi ezer év kincseit, és nemcsak a területhez, hanem a néphez, a nemzethez is hűséges.

Bábel Szent II. János Pál mondatával zárta előadását: Térjünk vissza a gyökereinkhez!