2024. április 19., péntek
JÖVŐ SZOMBATON NAGYBECSKEREKEN

Hálaadó szentmise a jubiláló székesegyházban

A bánáti katolikus hívek a jövő szombaton hálaadó szentmisén ünnepelik főtemplomuk, a nagybecskereki székesegyház felszentelésének 150. évfordulóját. Több száz hívőt várnak az egyházmegye területéről. Meghívták a pápai nunciust, és tíz püspök érkezésére is számítanak.

A nagybecskereki Nepomuki Szent János katolikus plébániatemplom – a mai székesegyház – harangjai 150 évvel ezelőtt, 1868. november 24-én szólaltak meg először. A korábbi, barokk stílusú katolikus templom helyén épült fel a város főterén.

A jubileumi ünnepre a székesegyház megújultan várja a vendégeket. Új, aranyozott kereszt és keresztalma került a felújított tornyára, tatarozták a homlokzatát, felújították a kilátóját. A hívők pedig lelkileg készültek a nagy ünnepre.

– Lelki napok voltak, horvát nyelven és magyar nyelven is. Ma lesz éppen az utolsó, a délelőtti szentmisén. Biztos, hogy sosem lehet tökéletesen fölkészülni, de úgy érezzük, amennyire szükséges, megpróbáltunk. Reméljük, hogy a Jóisten így is megadja azokat a kegyelmeket, amelyeket erre a napra szánt nekünk is és mindenkinek, aki arra a napra eljön. Mindenki szeretettel hívunk és várunk – mondja Gyuris László nagybecskereki plébános.

A hálaadó szentmise november 24-én 11 órakor kezdődik. Az esemény alkalom lesz a bánáti hívek újbóli találkozására.

– Ha találkozunk az emberekkel, egyszerűen rá tudjanak kérdezni, hogy mi az oka ennek az örömnek. Mi az ok arra, hogy büszkék vagyunk erre a templomra tulajdonképpen? Ez az, ami megmarad bennünk. Ez az, ami továbbvisz minket a hétköznapokban. Majd ha lecseng ez az ünnep, akkor is – mondja Kovács Oszkár, a Nagybecskereki Egyháztanács elnöke.

Az ünnep előtti utolsó vasárnapi szentmisén Szöllősi Tibor tiszakálmánfalvi plébános is a jubileum jelentőségét hangsúlyozta a székesegyházban elmondott szentbeszédében. A szegények világnapja alkalmából a hittanosok átadták ajándékaikat.