2024. április 25., csütörtök

Őrizzük a múltat, alapozzuk meg a jövőt!

Hetvenéves a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. November 17-én este kiállítás nyílt, amelynek köszönhetően régi és új fényképek, tárgyi emlékek révén idézték vissza az elődök gazdag, sokrétű és értékes kulturális tevékenységét.

Hangulatkép a műsorról (L. Móger Tímea felvétele)

Hangulatkép a műsorról (L. Móger Tímea felvétele)

Surján Csaba, a József Attila ME elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta, nagyon büszkék az elmúlt évtizedek munkájára, szakcsoportjaik, vezetőségük tagjaira, az elnökökre, mindazokra, akik szívükön viselték a helyi magyar kultúra minden ágazatának ápolását. Hangsúlyozta, a kiállítás nemcsak a gazdag múltat őrzi, hanem erőt és kitartást sugall az utókor számára. Továbbá köszönetet mondott a kiállítás főszervezőinek, Magó Margitnak és Molnár Máriának a fáradságos és alapos munkáért.

A kiállítást nosztalgikus örömmel tekintették meg a helyiek és a vidékről, a környékről érkezett vendégek. Az ünnepi műsor elején az egyesület elnöke méltatta a hét évtizedes tevékenységet.

– Szilágyi települést 1899-ben alapították, és már 1913-tól kezdve mutattak be színdarabokat a helyi tűzoltóotthon termében. Az 1926-ban létrejött Ifjúsági Egyesület tagjai népszínművekkel és operettekkel szórakoztatták a közönséget. 1946-ban került a faluba Balázs László tanító, aki zeneszerzőként, rendezői tehetségével új, tartalmas fejezettel gazdagította a műkedvelő színjátszók és a zenei szakosztály tevékenységét. 1948-ban alakult meg a József Attila M. E. Célkitűzései a mai napig nem változtak: összetartani a falu apraja-nagyját, mindenkit, aki szeretne részt vállalni önkéntes alapon a kulturális életben, átmenteni a nemzeti kultúrát a helyi értékekkel egyetemben a következő generációk számára – mondta Surján Csaba.

A kultúregyesület épülete 1950-ben készült el, helyet kapott benne a könyvtár, a mozi és a vendéglő is. A 70-es évektől kezdve gyarapodott a szakkörök száma. A 2000-es években hat szakosztály működött: a néptánccsoport, a drámaszakcsoport, a menyecskekórus, az irodalmi szakkör, a kézimunkacsoport és a zenekar.

2007-ben egyesületünk szervezhette meg a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében a Gyöngyösbokréta gálaműsorát. Megtisztelő volt számunkra, hogy 2010-ben mi lehettünk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozójának házigazdái. A környezeti nehézségek ellenére nem adjuk fel. Szoros kapcsolatot tartunk fenn a helyi és környező magyar egyesületekkel, civil szervezetekkel, közösségekkel, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal – hallottuk az elnöktől.

Az ünnepi műsorban felléptek az egyesület jelenlegi szakcsoportjai: a Búzavirág menyecske-, a Borvirág férfikórus, a kis (nép)táncosok, a színjátszók, a zenészek és a versmondók.

Kiss Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke továbbította az elnök, Sutus Áron gratulációját, üzenetét. Elhangzott, a szilágyi egyesület és közösség (ki)tartása példaként áll a délvidéki magyarság egésze előtt.

A szilágyiak ünnepe november 18-án folytatódott, 18 órától kezdve a Zentai Magyar Kamaraszínház A nagybőgő című monodrámája vendégszerepelt a József Attila ME színpadán.

A jubileumi rendezvénysorozat támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt.