2024. március 28., csütörtök

Nem feledkezünk meg róluk

Az I. világháború bácskossuhtfalvi hőseire emlékeztek a hétvégén

Boza Béla: Nem feledkezünk meg róluk: Bácskossuthfalva I. világháborús katonái című könyvét mutatták be a hétvégén a bácskossuthfalvi nyugdíjas otthonban. A szerző magánkiadásában megjelent kiadvány a nagy háború mozzanatait összegzi, a hadszíntereket megjárt és túlélt falubeli katonák névsorát, illetve a hősi halottak adattárát is tartalmazza portrékkal, illusztrációkkal mellékelve.

Zsúfolásig megtelt a bácskossuthfalvi nyugdíjas otthon a könyvbemutató alkalmából ( Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zsúfolásig megtelt a bácskossuthfalvi nyugdíjas otthon a könyvbemutató alkalmából ( Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bemutató közönségét Gulyás László, a kiadvány koordinátora köszöntötte, és méltatta a szerző öt éves kutatómunkáját, illetve azoknak is köszönetet mondott, akik hozzájárultak, hogy könyv megjelenhetett a topolyai Pannonia-print Kft. nyomdában.

– A háború előtt falunknak 1543 házban, 7106 lakosa volt, erre a felfele ívelő fejlődésre tett pontot az I. világháború. Boza Béla első sorban katonakönyvekből gyűjtötte össze a kötet alapanyagát, illetve több helybéli, és falubeli származású családtól kapott információkat, képeket. A kiadvány tovább bővítette falunk ismert hősi halottainak a nevét 338-ra, a rendelkezésünkre álló adatok alapján 472-en tértek haza családjukhoz a harcokból. Voltak köztük 18 évnél fiatalabbak fiúk, a legidősebb 50 éves volt. Ugyanakkor ez a szám sem lehet teljes és végleges, hiszen az idő homályába vész sok történet, illetve biztosan vannak olyan egyének is, akik minden hátsó szándék nélkül, véletlenül kimaradtak – mondta egyebek mellett Gulyás.

Boza Béla, a könyv szerzője, szerkesztője ismertette az I. világháború centenáriuma tiszteletére megjelent kiadványa tartalmát.

– A bácskossuthfalvi katonák nagy része a 86-os és a 6-os gyalogezredbe vonult be, így a Doberdói-csata is külön fejezetet kapott a könyvben, és igyekeztem egyebek mellett az I. világháború hadszíntereit is térképek segítségével is szemléltetni. Nagy kutató munka volt azoknak a katonáknak a történetét is feldolgozni, akik több évnyi hadifogság után tértek haza – mondta egyebek mellett közönségének a szerző.

A könyvbemutató előtt közreműködtek az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai, a könyvbemutató előtt a szerző és a jelen levők megkoszorúzták a közelmúltban felújított I. világháborús szobrot.