2024. április 25., csütörtök

Az osztrák kancellár a CEU-ról és a Brexitről tárgyalt Soros Györggyel

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a Közép-európai Egyetem (CEU) átköltöztetéséről, külpolitikai kérdésekről és az Európai Unió sorsáról tárgyalt - mondta el Kurz egyik szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek.

Illetékesek szerint Kurz hangsúlyozta: Ausztria nyitott arra, hogy a CEU - amelynek magyarországi működése bizonytalanná vált - Budapestről Bécsbe költöztesse át székhelyét. Ezt a lehetőséget még az előző osztrák kormány ajánlotta fel, és a kancellár megerősítette, hogy a szabadság, illetve a tudomány támogatása jegyében az ajánlat továbbra is él. A CEU akár már 2019 őszén megnyithatja kapuit az új helyszínen, a bécsi Otto-Wagner-Spital környékén.
Soros hétfőn tárgyal Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszterrel a CEU ausztriai akkreditációjának technikai kérdéseiről - mondta el a tárcavezető egyik szóvivője.
A folyamat lebonyolításáért felelős osztrák ügynökség azzal számol, hogy a következő hetekben benyújthatják az akkreditációs kérelmet.
Emellett Kurz és Soros megegyezett abban: mindenképpen el kell kerülni, hogy Nagy-Britannia kilépési megállapodás nélkül távozzon az Európai Unióból. A Brexitet mindketten sajnálatos döntésnek nevezték. A felek a migráció kérdésében homlokegyenest eltérő álláspontot képviseltek. Soros egyúttal köszönetét fejezte ki Ausztria nyugat-balkáni tevékenységéért.