2024. április 18., csütörtök

Izraelnek nem sikerült, amivel most Szerbia próbálkozik

Ugyanabból a megfontolásból és ugyanazokkal az érvekkel próbálták meghiúsítani Palesztina felvételét az Interpolba, mint most Szerbia Koszovóét

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt hasonló lobbizás és véleményütköztetés zajlott az Interpol akkori Közgyűlésén, mint amilyen most. Akkor Palesztina felvétele volt a tét, most pedig Koszovóé, akkor Izrael lobbizott, míg most Szerbia teszi ugyanezt.

Értelemszerűen Izrael, valamint az Amerikai Egyesült Államok 2017 őszén mindent megtettek azért, hogy meghiúsítsák a Palesztina felvételéről szóló szavazás megtartását, arra végül mégis sor került és a többség a titkos voksoláson megszavazta az ország felvételét. Akkor az izraeli delegáció szinte ugyanaz az érvrendszer mentén próbálta meggyőzni az Interpol illetékeseit, mint most a szerbiai küldöttség, vagyis számtalanszor kifejtették, hogy nem létezik palesztin állam, így az nem is lehet az Interpol tagállama. Az indokok, amiért Izrael ellenezte Palesztina felvételét, szintén megegyeztek Szerbia mostani indokaival: attól tartottak, hogy a palesztin vezetés a szervezet tagjaként körözést adathat ki izraeli vezetők ellen, a Fatah és a Hamász szervezetek pedig bizalmas információkhoz juthatnak hozzá az Interpolban, majd visszaélhetnek ezekkel.