2024. április 19., péntek

Diplomáciai küzdelem Koszovó kapcsán

Eddig az Interpol öt tagállama állt nyíltan Szerbia oldalára

A Tanjug hírügynökség értesülései szerint az Interpol tagállamai közül öt – Kína, Ciprus, Argentína, Spanyolország és Suriname – csatlakozott Szerbia azon indítványához, hogy a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete Közgyűlésének napirendjéről vegyék le a Koszovó a tagállamok közé való felvételéről szóló szavazást. Erre a szavazásra holnap kerülne sor.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök azonnal köszönetét tolmácsolta Hszi Csin-ping-nek, Kína államfőjének, amiért Kína ismét kiállt Szerbia mellett, pedig a nemzetközi közösség nyugati országai nyomást gyakoroltak az országra, hogy ne tegye ezt. A szerb államfő Li Man-csang, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetének tolmácsolta háláját, egyrészről országa az Interpolban való fellépésének, másrészről pedig a Szerbia területi integritásának irányába tanúsított folyamatos támogatásának okán.

Nebojša Stefanović, belügyminiszter az Interpolra gyakorolt politikai nyomásra panaszkodott. Szavai szerint nemcsak a Koszovó államiságát elismerő országok, hanem az Interpol főtitkársága is politikai ügyet csinál Koszovó felvételének a témájából. Az Interpol vezetői struktúráinak bizonyos tagjai megpróbálják félrevezetni a tagállamokat a szavazás módjával kapcsolatban, állítja Stefanović.