2024. március 29., péntek

Gyógyítás modern és jól felszerelt épületben

Átadták az egészségház új épületszárnyát Kúlán – A pácienseket már ma fogadják

Igor Mirović tartományi kormányfő, Zlatibor Lončar köztársasági egészségügyi miniszter, Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Velibor Milojičić, a kúlai kényszerigazgatási szerv elnöke szombaton ünnepélyesen átadta rendeltetésének a kúlai egészségház új épületszárnyát.

Kúla önkormányzata az utóbbi két évben rengeteget tett a község egészségügyi ellátásának javítása érdekében, ennek a koronája pedig a szombaton átadott új épületszárny (Kozma Lívia felvétele)

Kúla önkormányzata az utóbbi két évben rengeteget tett a község egészségügyi ellátásának javítása érdekében, ennek a koronája pedig a szombaton átadott új épületszárny (Kozma Lívia felvétele)

Évek óta húzódó probléma oldódott meg ezzel. Kúlán eddig egy egészségház és egy külön épületben a szakszolgálati rendelők működtek, mindaddig, amíg a telecskai dombokra épített szakszolgálati rendelők épülete nem kezdett el süllyedni. Egyre nagyobb repedések szelték ketté a falakat, míg végül biztonsági okokból az épületet be kellett zárni. A szakorvosi rendelőket a kúlai egészségház épületébe és a környező falvak egészségházaiba helyezték át, ideiglenesen.

Akkor – csaknem két éve – az önkormányzat és az intézmény igazgatója a legjobb megoldásnak vélte, hogy a már meglévő általános orvosi rendelő épülelét bővítik egy új szárnnyal. A szakszolgálatoknak helyet adó új rész megépítéséhez a köztársasági kormány 55 millió dinárt, a helyi önkormányzat pedig 85 millió dinárt hagyott jóvá.

A régi épületet – amelyben továbbra is az általános és gyermekorvosi szolgálat működik –, egy látványos híd köti össze az új épülettel, amely jelenleg egyike a legkorszerűbbeknek az országban. Fontos tudni, hogy a kúlai egészségház nem küzd szakorvoshiánnyal, és már az ünnepélyes megnyitó utáni első munkanap, azaz ma fogadja a pácienseket.

Igor Mirović tartományi kormányfő új mentőautó beszerzéséről biztosította a helybeli mentőszolgálatot (Kozma Lívia felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő új mentőautó beszerzéséről biztosította a helybeli mentőszolgálatot (Kozma Lívia felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő a megnyitón hangsúlyozta, megelégedéssel tölti el, hogy Kúla község polgárait ezentúl egy modern és jól felszerelt épületben gyógyíthatják, és ami még fontosabb: egy helyszínen. A kormányfő új mentőautó beszerzéséről biztosította a helybeli mentőszolgálatot.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter sem jött üres kézzel Kúlára. Bejelentette, hogy egy új CT-röntgen- és két korszerű ultrahangkészülék érkezik hamarosan a szakorvosi rendelőkbe.

Kúla önkormányzata az utóbbi két évben rengeteget tett a község egészségügyi ellátásának javítása érdekében. Bizonyíték erre a most megnyitott új épület is, valamint az is, hogy a közelmúltban átvállalta az egészségház községi gyógyszertárainak felhalmozódott adósságát, ami lehetővé tette, hogy bérbe adják azokat, és a polgárok gyógyszerellátása zavartalan legyen. A köztársasági, tartományi és helyi elöljárók együttesen tekintették meg az új épületrészt a hivatalos megnyitó után.

A hétvégén Igor Mirović átadta rendeltetésének a kúlai szivattyúállomást is, a Kúla és Kishegyes közötti öntözőrendszer fontos pontját.