2024. április 25., csütörtök
A KISEBBSÉGI ÉS HELYI MÉDIA EURÓPAI KONFERENCIÁJA

Biztos támogatás a kisebbségi médiának

A kisebbségi- és helyi médiával foglalkozó európai konferencia második napján négy panelbeszélgetést tartottak. Az egybegyűlteket a konferencia társszervezője nevében Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy Újvidék város, amely 2021-ben Európai kulturális fővárosa lesz, valamint az Európa Kollégium kiváló színhelyei a fontos kérdéssel foglalkozó konferenciának.

Ökrész Rozália köszöntötte az egybegyűlteket (Fehér Ildikó felvétele)

Ökrész Rozália köszöntötte az egybegyűlteket (Fehér Ildikó felvétele)

– A második, kisebbségi média európai konferencia témaválasztása nem volt nehéz, hiszen az idei év, az európai kulturális örökség éve. Ebből kifolyólag logikus volt, hogy egy ilyen témával foglalkozzunk, és azzal, hogy a kisebbségi média vajon ebbe a kategóriába tartozik-e. Mi kulturális örökségként tekintünk Vajdaság egyetlen magyar nyelvű napilapjára, a Magyar Szóra, amely jövőre ünnepli 75. évfordulóját. Helyzetünket és egyáltalán a kisebbségi média helyzetét taglalva, azt kell elmondani, hogy szilárd támogatás áll mögöttünk, hiszen a Magyar Szó esetében és a nemzeti tanácsok által alapított többi kisebbségi lap esetében is, egy állandó jellegű, biztos, vajdasági támogatás létezik, ilyen szempontból a működésünk biztosított. Amikor kimondjuk azt, hogy kulturális örökség, akkor leggyakrabban valami statikus és állandó dologra gondolunk. Viszont a média esetében ez egy állandó fejlődést, egy állandó interakciót követel a készítők és a felhasználók között, esetünkben ez adott. Úgy hiszem, hogy a polgárok tudatában vannak annak, hogy a kisebbségi média fontos eleme a kultúrának. Tisztában vannak azzal is, hogy identitásuk megőrzését, csakis az oktatáson, a művelődésen és a tájékoztatáson, illetve a szabad nyelvhasználaton keresztül tudják megvalósítani, és úgy hiszem, hogy ebben a magyar közösség is érdekelt – hangsúlyozta Ökrész Rozália.

A panelbeszélgetések résztvevői (Fehér Ildikó felvétele)

A panelbeszélgetések résztvevői (Fehér Ildikó felvétele)

A panelbeszélgetések során a multikulturalizmus és kulturális örökség, a kisebbségi és helyi média önszabályozása, az újságírói vállalkozások témáját boncolgatták, valamint bemutatásra kerültek az európai kisebbségi médiaházak eredményei, és válasz született arra a kérdésre is, hogy milyen hatással van a kisebbségi média az európai integrációs folyamatra. A beszélgetésekben többek között részt vett Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatója, Miodrag Bogić rendező, a Magma Film igazgatója, Robert Čoban, a Color media Communications igazgatója, Vladimíra Dorčová-Valtnerová, a Storyteller főszerkesztője, Deli Andor, az Európai Parlament képviselője, aki videokapcsolással jelentkezett Brüsszelből és még sokan mások.