2024. március 19., kedd
ADAI SZARVAS GÁBOR KÖNYVTÁR

Kiállítás, előadás és vizuális költészet

A képzőművészeti pályázat díjazottjai a könyvtárigazgatóval (Csincsik Zsolt felvétele)

A képzőművészeti pályázat díjazottjai a könyvtárigazgatóval (Csincsik Zsolt felvétele)

A Könyvtárnaptár című képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségével, a pályázatra beküldött gyermekrajzokból összeállított kiállítással ünnepelték csütörtökön Adán a Szarvas Gábor Könyvtár napját, amely pénteken a vizuális költészeti esttel és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával zárult. A könyvtár képtárában csütörtök este megtartott díjkiosztón és kiállításmegnyitón az egybegyűlteket Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató üdvözölte, aki a képzőművészeti kifejezés fontosságát hangsúlyozta, valamint megköszönte az adai, moholi és törökfalui kisdiákoknak és felkészítő tanáraiknak a pályázaton való részvételt, majd Horváth Csilla könyvtáros ismertette a harmadik alkalommal meghirdetett pályázat végeredményét, kiemelve, összesen 218 gyermekrajz érkezett 174 kisdiáktól Adáról, Moholról és Törökfaluból. A beérkezett műveket a Barna Kolozsi Valéria, Horváth Csilla, Körtvélyesi Bűn Enikő és Viszmeg Adriána alkotta zsűri bírálta el, amely tizenkét alkotást választott ki, és azokból már elkészült a könyvtár 2019-es naptára, amely 350 dináros áron vásárolható meg az intézményben.

A pályázat nyertesei: január – Nagy Szabolcs, február – Pozsgai Balázs, március – Huszágh Hédi, április – Megagya Noémi, május – Nagy Léda, június – Kósa Dorka, július – Király Kata, augusztus – Sterbik Zsófia, szeptember – Körtvélyesi Krisztián, október – Bogdán Péter, november – Bogáromi Alekszandra, december – Marija Matić. Külön dicséretben részesült az adai Cseh Károly iskola 2. a osztálya, mivel a tagozat munkáját
használták fel az idei köszönőlevelek illusztrálásához.

A könyvtárnapi rendezvénysorozat keretében pénteken a moholi származású ifj. Kozma Lajos mutatta be a vizuális költészetet az intézmény olvasótermében. A KZM Visual Poetry jelenleg az egyetlen olyan projektum magyar nyelvterületen, amely vizuális költészettel foglalkozik. Az est folyamán a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata előadta Szép Ernő Lila akác című szerelmes históriáját az adai színházteremben.