2024. március 29., péntek
GRUEVSZKI-ÜGY

Sokasodnak a szökési forgatókönyvek

Egyre sokasodnak a szökési forgatókönyvek Nikola Gruevszki ügye kapcsán. A hazájában börtönbüntetésre ítélt és annak letöltése elől a hét elején Magyarországra szökött és menedékjogot kért volt macedón kormányfő az első változat szerint hamis útlevéllel Macedóniából Albániába ment, majd álcázva magát, Tiranából – az ottani magyar nagykövetség embereinek segédletével – Budapestre repült.

Albániából Montenegróba magyar diplomata autóval

A podgoricai Vijesti rendőrségi forrása szerint nem így történt. E forgatókönyv szerint Gruevszki Albániából Montenegróba utazott. A Božaj–Hani i Hotit határátkelőt vasárnap, november 11-én 19.19 perckor lépte át a saját nevére kiállított személyazonossági igazolvánnyal (államközi megállapodás értelmében macedón állampolgárok személyazonosságival is beléphetnek Montenegró és Szerbia területére). A rendőrségi forrás szavai szerint Gruevszki egy Volkswagen Jetta típusú, CD 1023-as rendszámtáblájú magyar diplomata kocsiban utazott a tiranai magyar követség két munkatársa, dr. Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős kíséretében. Mivel a montenegrói hatóságoknak akkor nem volt tudomásuk letartóztatási parancsról (a macedón belügy ezt hétfőn este adta ki), Gruevszki és kísérete szabadon az ország területére léphetett.

Montenegró területét ugyanaznap 22.16-kor hagyta el a dobrakovói átkelőn. Szerbiába egy 55A05 rendszámú kocsival lépett át, kíséretében a podgoricai magyar nagykövetség két munkatársa, Félegyházi Csaba konzul és dr. Császár Zoltán első beosztott volt.

Az albán rendőrség idevágó korábbi közleménye is egybevág e részletes és hihetőnek tűnő forgatókönyvvel (eszerint egyébként Gruevszki a tiranai követségen kért magyarországi menedékjogot), a későbbiekre vonatkozóan azonban további kérdéseket vet fel. Köztük elsősorban azt, hogy a szerb hatóságok regisztrálták-e az ország területére való belépését, még inkább pedig, hogy hogyan lépett Magyarország területére, mivel nem volt (lehetett) útlevele, azt ugyanis még korábban a macedón hatóságok elvették tőle.

A magyar hatóságok megerősítették, hogy Gruevszki egy külképviseleten nyújtotta be menedékkérelmét (nem árulva el, melyiken). Gulyás Gergely, a kormányfő kabinetfőnöke nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy magyar diplomaták segítettek-e Gruevszkinek Budapestre érkezni, sem arra, légi vagy közúton érkezett-e. Gulyás azt állította, magyar részről senki sem vett részt Macedóniából való szöktetésében.

Zoran Zaev macedón kormányfő pénteken közölte, információi szerint Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra. Hozzátette: Gruevszkitől és Magyarországtól is választ vár arra a kérdésre, hogy önként hagyta-e el Macedóniát, vagy pedig elrabolták.

Zaev kijelentette, Macedónia már kezdeményezte a kiadatását, és Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazavigye, hogy letölthesse börtönbüntetését.

 „A magyar hatóságok nem segítették”

„Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit Macedóniából való kijutásában” – közölte a magyar miniszterelnökség pénteken az MTI-vel, a „sajtóban megjelent feltételezésekre és álhírekre” reagálva. Azt írták, Macedónia korábbi miniszterelnöke egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani.

A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le – tudatták.

Közölték, az eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban – az eljárás lezárásáig – a magyar hatóságok nem adnak további tájékoztatást. Nikola Gruevszki a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően, jogszerűen tartózkodik Magyarországon – emelték ki.

A Preszpa mellett?!

Pénteken egyébként az albán rendőrség szóvivőjének jóvoltából még egy változata látott napvilágot a szökésnek. Gentian Mullai szóvivő a francia hírügynökségnek (AFP) azt mondta, Gruevszki kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába. Szavai szerint Gruevszki egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre. Vagy a Preszpa-tó mellett, vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt.

„Az EU új Orbán-problémája”

Az esettel pénteken a Financial Times is foglalkozott, mondván, hogy ha a magyar hatóságok politikai menedékjogot adnak Gruevszkinek, az tovább ronthatja az egyébként is feszült viszonyt Orbán Viktor miniszterelnök és az Európai Unió között. „Az EU új Orbán-problémája” című cikk szerint sokan választ várnak a magyar kormánytól arra a kérdésre, hogy miként léphetett be „az Európa legszigorúbb menekültpolitikáját folytató országba a hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki”.

Mint a brit napilap írta: tovább ronthatja Orbán és Brüsszel egyébként is feszült viszonyát, ha Gruevszki megkapja a menekültstátust Magyarországon. Előfordulhat viszont, hogy jelenleg, a Brexit, az olasz költségvetési vita, a német belpolitikai helyzet árnyékában, valamint Orbán és az Európai Néppárt komplikált kapcsolata mellett egyetlen európai vezetőnek sem marad energiája foglalkozni ezzel az üggyel – vélekedett a gazdasági-politikai újság.

Gruevszkinek, aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten csütörtökön kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.