2023. október 2., hétfő

Véres támadás ért egy katedrálist és egy menekülttábort a Közép-afrikai Köztársaságban

A Seleka lázadószervezet tagjai rátámadtak a Közép-afrikai Köztársaságban fekvő Alindao városának katedrálisára és egy közeli menekülttáborra. Szombati sajtójelentések szerint több mint negyven ember vesztette életét, köztük a helyi plébános és egy másik pap is.

A fővárostól, Banguitól 300 kilométerre keletre fekvő Alindaót csütörtökön érte támadás.
"Eddig 42 holttestet számoltunk, de még tart a keresés. A tábort az alapokig leégették, az emberek pedig a bozótosban, vagy a városban lévő más menekülttáborokban kerestek menedéket" - mondta Etienne Godenaha, helyi tisztségviselő.
"Miután kifosztották és felgyújtották a katedrálist, a lázadók a menekülttáborhoz mentek, ahol legkevesebb 42 emberrel végeztek" - közölte Amos Boubas közép-afrikai pap. A Rómában tanuló Boubas helyi kapcsolataira hivatkozva azt mondta, hogy a két meggyilkolt pappal lövések végeztek, amelyeket a püspöki rezidenciára adtak le a támadók. Cyr-Nestor Yapaupa alindaói püspök jelenleg a túlélők evakuálását szervezi Banguiba a menekültnek eddig otthont adó táborból.
"Nagy aggodalommal tölt el minket, hogy zátonyra futnak a Közép-afrikai Köztársaságban zajló béketárgyalások és a polgárháború teljes erővel ismét fellángol" - mondta Klaus Krämer, a missio Aachen nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet elnöke, akit a KNA német katolikus hírügynökség idézett.
A támadás emellett 26 ezer menekültet űzött el a táborból, ahol 2017 májusa óta menedékre leltek.
"Mindez nagy riadalmat okoz, mert ezek a menekültek eddig a lázadók és a kormányerők között született egyik megállapodás védelme alatt álltak, amit most megsértettek" - mondta Krämer.
A gyémántban gazdag, ám rendkívül szegény országban 2012 óta tart a válság: muszlim és keresztény lázadócsoportok közötti összecsapások bontakoztak ki. Az elhúzódó konfliktusos időszakot egy viszonylag nyugodt év szakította meg 2016-ban, 2017 elején azonban ismét kiújultak a viszályok az ország több városában.  Az ENSZ szerint az ország lakosságának mintegy negyede, 1,2 millió ember veszítette el otthonát az erőszakos cselekmények következtében.
A Franciaországtól 1958-ban függetlenné váló Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere meglehetősen ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a muzulmánokat támogatóSeleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.