2024. április 20., szombat

Nyitásra kész az inverz szálloda

Felépült a világ első „fordított” hotelje: a 88 méter mélységbe „csüngő” egyedi konstrukció november 20-án nyitja meg kapuit.

A Shimao Wonderland nevű ultramodern épület 19 emeletéből 16 a talajszint alatt nyújtózik, csak három szintje emelkedik a felszín fölé. Az építészek úgy tervezték, hogy az épület „legördüljön” egy nagy, elhagyatott kőfejtő meredek szikláin.

A tíz éve kezdődött építkezésen ötezer mérnök és munkás dolgozott, a munkálatok költségét 555 millió dollárra becsülik. A hotel mind a 336 szobájának tágas erkélye van, amelyek lenyűgöző kilátást nyújtanak a szemben lévő, a kőfejtő tetejéről lezúduló vízesésre.

Vannak vízszint alatt lévő „emeletek” is. A két alsó egy tíz méter mély akváriumba „merül”, az ott megszállók ablakai halakkal teli medencékre tekintenek.

A mérnököknek váratlan problémákkal kellett szembenézniük, mielőtt ugyanis az építkezés 2013-ban elkezdődött, heves esőzések hatására megáradt az egyik közeli folyó, és félig feltöltötte a bányát. Ezért a gödör peremére töltést építettek, hogy megakadályozzák ennek megtörténtét a jövőben. A vízszintet szivattyúkkal szabályozzák.

A projekt egyik leglátványosabb eleme a hotellel szemben a bányagödörbe lezúduló vízesés. Az extrém sportokat kedvelők pedig akár a sziklamászást is kipróbálhatják a bánya falán.