2024. március 29., péntek

Putyin és Erdogan a regionális kérdésekről és Szíriáról tárgyal, felavatja a Török Áramlat tengeri szakaszát

Vlagyimir Putyin orosz elnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik hétfőn Isztambulban abból az alkalomból, hogy elkészült a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakasza

Tárgyalni fognak a kétoldalú viszonyt és a térségbeli helyzetet érintő kérdésekről, a többi között a szíriai válság rendezéséről is.

Az orosz és a török államfő videohívás keretében kapcsolódik majd ahhoz a ceremóniához, amelyet hétfőn a Fekete-tenger török partvidékén tartanak.
Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött kormányközi megállapodást. A vezeték két ága közül az egyik Törökországot, a másik pedig a tervek szerint Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látná el orosz földgázzal. A Gazprom orosz gázipari cég által lefektetett fekete-tengeri szakasz 973 kilométer hosszú. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Putyin isztambuli látogatása során tárgyalni fog Erdogannal a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális kérdésekről. A felek minden bizonnyal egyeztetnek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről is. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én abban állapodott meg, hogy egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, az utóbbi hetekben a szemben álló felek között rendszeressé váltak a fegyveres provokációk. Ráadásul a napokban a szíriai kormány békefenntartó csapatokat kért Idlíbbe és a szomszédos Aleppó tartomány északnyugati részébe másik fontos szövetségesétől, Irántól.
Putyin legutóbb október 27-én járt Isztambulban a Szíriának szentelt török-orosz-német-francia négyoldalú csúcstalálkozón.

Április elején az ankarai államfői palota előtt tartott rendezvényen Putyin és Erdogan szintén videóüzenetben adta meg a jelet az orosz tervezésű, első törökországi atomerőmű alapkőletételéhez, amely a dél-törökországi Mersin tartományban épül.