2024. április 16., kedd

Bunyevác Nemzeti Tanácsi Választások

Történt-e csalás Zomborban, vagy sem?

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) végleges adatai szerint a választáson az 1-es szám alatti Bunjevci zajedno lista a voksok 67 százalékát szerezte meg, és ezzel 13 mandátumot nyert. Ellenfele, a 2-es szám alatt induló Bunjevačko kolo támogatottsága 31,26 százalékos volt és 6 mandátumot kapott.

SZERVEZÉSI HIÁNYOSSÁGOK ÉS CSALÁSOK

A választási eredmények kihirdetését követően az 1-es számú lista beterjesztője, Mirko Bajić sajtótájékoztatón a Bunjevci zajedno abszolút választási győzelmét hirdette meg, ugyanakkor mulasztásokra és szabálytalanságokra is rámutatott, amelyek szerinte a másik lista számára legalább két mandátumot hoztak.

– Egyetlen szavazóhelyen sem volt megfigyelőnk, hiába delegáltunk tagot a szavazóbizottságba, azt is visszautasították, miként a megfigyelőket is. Így a választás napján nem lehetett betekintésünk a voksolás menetébe. A választási jegyzőkönyvekbe se nyertünk betekintést. Az egyik szavazóhelyen történt súlyos szabálytalanságokról csak hétfőn este szereztünk tudomást, panaszt is emeltünk a RIK-nél, amit azzal utasítottak vissza, hogy elektronikus postán érkezett. Betekintést kértünk a teljes választási anyagba, amit a RIK lehetővé is tett. Ekkor fény derült arra, hogy több választóhely jegyzőkönyvét a szavazóhelyen kívül átjavították, volt, ahol a szavazók névsorát is módosították. Az egyik szavazóhelyen összesen 33-an járultak az urna elé, amelyben végül mégis 45 szavazócédulát találtak – számolt be Mirko Bajić, aki szerint a szabálytalanságok a másik lista malmára hajtották a vizet, a hamisítások esetében pedig bűnvádi feljelentéseket helyezett kilátásba.

CSALÁS MÁRPEDIG NEM VOLT

A nemzeti tanácsok választása kapcsán megszólalt a Bunjevačko kolo is. Zoran Parčetić, a választási stáb vezetője visszautasította, hogy bármiféle csalás történt volna a voksolás során, vagy utána. Szerinte mindkét fél azonos esélyekkel és egyenlő feltételekkel indult a választáson. A Bunjevačko kolo egyesületet vezető Dejan Parčetić a választási eredményeket méltatva köszönetet mondott az egyesület listájára leadott szavazatokért. Aleksandar Bošnjak, az egyesület alelnöke szerint Zomborban sikerült mozgósítani a választókat, a részvételi arány 60 százalékos volt, ami 5 százalékkal magasabb a négy évvel korábbinál, az elnyert mandátumoké pedig háromszoros az előző választásokhoz képest. Szerinte jobb eredmény is születhetett volna, ha a várost környező településeken nem 15–20 százalékban mentek volna szavazni a bunyevácok.