2024. március 29., péntek

Ötven százalékkal kisebb forgalom

Továbbra is kevés a vásárló a Tejpiacon

Néhány hete írtunk arról, hogy amióta megnyílt városunkban a Lidl üzlete, kevesebb a vásárló a Tejpiacon. Akkor leginkább a gyümölcs- és zöldségárusok panaszkodtak a megcsappant forgalomra. A héten ismét ellátogattunk a piacra, hogy megnézzük, csak átmenetileg csökkent a vásárlók száma, vagy tartós jelenségről van-e szó.

Az asztalok roskadoznak az árutól, vásárló azonban alig akad a piacon (Fotó: Patyi Szilárd)

Az asztalok roskadoznak az árutól, vásárló azonban alig akad a piacon (Fotó: Patyi Szilárd)

Bár a mindenszenteket és a halottak napját már rég magunk mögött tudhatjuk, a Tejpiacot még mindig virágok színesítik, és faragni való tökből is találni még a pultokon. Az árak nem változtak a múltkori látogatásunk óta. A tojás 9 és 15 dinár között mozog, az egész csirke kilója 250 dinár, a csirkeszárny 249, a felső comb 320, míg az alsó comb 289 dinár. A halárusoknál a ponty kilója 460 dinár. A gyümölcsök közül az alma kilója minőségtől függően 20 és 50 dinár között mozog, a szőlő 120–200, a banán 80–100, a mandarin 80–140, a narancs 100–120 dinár között alakul. A zöldségfélék közül a krumplinak 25–60, a hagymának 50–60, a paradicsomnak pedig 100–140 dinárba kerül kilója, a káposzta ára 30, a karfiolé pedig 50 dinár körül van. A savanyúság is megjelent a piacon. A káposzta, uborka és a csalamádé kilója egyaránt 200 dinár. Választékból nincs hiány. A pultok általában jól meg vannak rakva áruval. Vásárlók azonban továbbra is kevesen vannak, sőt talán még kevesebben, mint legutóbbi látogatásunkkor. Először azt gondoltuk, talán azért vannak ilyen kevesen, mert hétköznapon látogattunk ki, de egy gyümölcsárus elmondta, hogy hétvégente sincs több vásárló, és hozzátette, hogy amióta a Lidl megnyílt, ötven százalékkal kisebb a forgalma.

– Amióta megnyílt a Lidl, nincs forgalmam. Négy asztalom van, amely majd leszakad az árutól, de négy-öt ezer dinárt sem keresek meg. A kiadásunk viszont nagyon sok. Fizetni kell a benzint, az asztalt, van egy munkásunk is – panaszolta egy másik elárusító, akinek az asztalán gyümölcs és zöldségféle egyaránt megtalálható.

Többen aggodalmukat fejezték ki, hogy télen, főleg az ünnepi időszakban, még rosszabb lesz a piaci árusok helyzete.