2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

Szemételtakarító vállalatot keresnek

Nagybecskerek város területén annyira elszaporodtak az illegális szeméttelepek, hogy azokat már a köztisztasági vállalat sem képes folyamatosan felszámolni. Tekintettel arra, hogy ez a városnak a feladata, a napokban pályázati felhívást tettek közzé, amelyben olyan vállalatot keresnek, amely majd elvégzi ezt a munkát. Tavasszal már megjelent egy hasonló pályázat, de akkor a jelentkezők közül senki sem tett eleget a követelményeknek.

Felvételünk a nagybecskereki piac közelében készült (Fotó: Kecskés István)

Felvételünk a nagybecskereki piac közelében készült (Fotó: Kecskés István)

A műholdfelvételek és a terep bejárása után döntött így az önkormányzat. Kiderült ugyanis, hogy Nagybecskerek város területén nincs falu, amelynek közelében nem volna szeméttelep. Nem ritka, hogy ezek a szeméttelepek a falusi temető közvetlen közelében, az út mentén vagy pedig folyó vagy csatorna mentén vannak. Ebből a szempontból a legkedvezőbb a helyzet Erzsébetlakon, ahol az összterület mintegy öt százalékát fedi szemét, a legrosszabb pedig Eleméren, ahol ennek a területnek a többszörösén vannak illegális szemétlerakatok.

Az ilyen helyeken a felelőtlen emberek a legkülönbözőbb hulladékot dobálják el, a régi bútordaraboktól kezdve az elektronikai szeméten át egészen az állati tetemekig. Sokan ugyanis ily módon „szabadulnak” meg az elhullott jószágtól. De ennél is veszélyesebb a mezőgazdaságban használatos vegyszerek csomagolóanyagának kidobása az útszéleken. Farkazsdon a szemét már elérte a Temes folyót, Eleméren is kritikus a helyzet, mivel a temető közelében van, Csentán a Nagybecskerek és Belgrád közötti út mentét csúfítja.
Az összes illegális szeméttelep mintegy 130 ezer négyzetmétert foglal el. A legnagyobb kiterjedésűek Csentán, Óécskán (Stajićevo), Eleméren és Perlasz közelében vannak. Mindegyik nagysága 20 ezer négyzetméter körüli.