2024. március 29., péntek

Az egészséges családtervezésről

A kishegyesi nagycsaládosok előadássorozata

A Vöröskereszt tanácstermében folytatódott a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület által szervezett előadássorozat. Dr. Nyírádi Miklós tartott előadást a pozitív családtervezésről, beszélt a családtervezés pszichés és egészségügyi aspektusairól. Ismertette, milyen vizsgálatokra van szükség a családalapítás előtt, illetve a terhesség alatt milyen vizsgálatokon kell részt vennie az anyukának ahhoz, hogy aránylag biztonságos legyen a szülés és egészséges gyereket szüljön.

Dr. Nyírádi a pozitív családtervezésről beszélt (Lakatos János felvétele)

Dr. Nyírádi a pozitív családtervezésről beszélt (Lakatos János felvétele)

– Most a pozitív családtervezésről beszéltem, ami ellentétben van a negatívval, a fogamzásgátlással, amiről gyakrabban szoktunk beszélni. Itt a terhességvállalás mellett sorakoztattam fel érveket, és a terhesség folyamatát ismertettem. Min kell keresztülmennie az anyukának a terhesség 9 hónapja alatt, milyen vizsgálatokat ajánlott elvégezni, hogy ne legyen megterhelő, de ne is mulasszanak el semmit – mondta el az előadása kapcsán dr. Nyírádi, majd kérdésünkre arról is szólt, hogy a mai gyermekvállalók nagy része nem tervez tudatosan, mindössze „megtörténik a dolog”.

– Ez nem is annyira rossz, mert túl sok a határozatlan ember, aki túlkomplikálja a dolgokat. Mindig kell még valami és míg nincs meg minden, amit elterveztek, addig nem látnak neki a családtervezésnek, mondhatni, az a lista végén van. Így gyakran előfordul, hogy kifutnak az időből. Nem biztos, hogy rossz, ha csak úgy megtörténik a dolog – fogalmazott dr. Nyírádi.

A Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület előadássorozatát támogatja a nemzetpolitikai államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kishegyesi helyi közösség és a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete.