2024. március 19., kedd

A pipicslámpa fényénél

Boja Patyi Sarolta első önálló népköltészeti kötetét szombaton mutatják be Moholon

A szabadkai Életjel Kiadónál az idén jelent meg Boja Patyi Sarolta saját népköltészeti gyűjtéséből a moholi népmeséket, mondákat és más történeteket tartalmazó A pipicslámpa fényénél című első önálló kötete.

A könyv bemutatójára november 17-én, szombaton 16 órakor kerül sor Moholon a művelődési otthonban. A kötet szerzőjével az Életjel Könyvek felelős kiadója és szerkesztője, mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató beszélget.

A moholi Boja Patyi Sarolta a szabadkai Rehák Kollégiumban egyetemista korában kezdett bele a népi hagyományok gyűjtésébe. A tanulmányai befejezése után óvónőként is folytatta ezt a munkát Moholon, szülőfalujában. Évről évre részt vett a zentai Kálmány Lajos népmesemondó versenyen a néprajz kategóriában. A kötet anyaga részben erre a versenyre készült. A verseny kapcsán, amikor csak ideje engedte, gyűjtötte szülőfaluja prózai, epikai hagyományát. A kitartó munka eredményeként 14 adatközlőtől 181 szöveget jegyzett le. A folklórtudomány számára jelentős esemény Boja Patyi Sarolta könyve, mivel az új évezredben olyan értékes anyagot gyűjtött össze, amely annak a bizonyítéka, hogy a népköltészet megszűnésével mégsem kell számolni a szakemberek riogatása ellenére.