2024. március 28., csütörtök
SZENTTAMÁS

Napi 180 adag egytálétel a rászorulóknak

A szokásostól eltérően az idén egy hónappal később, november 1-jén kezdte meg működését Szenttamáson a Népkonyha. A rászorulóknak napi 175–180 adag főtt ételt biztosítanak, ebből 109-et Szenttamáson, 27-et Turián és 39-et Nádalján. A Népkonyha újraindulása volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyre a Vöröskereszt helyi irodájában került sor. Az újságírók kérdésére a szenttamási Szociális Központ igazgatója, Biserka Veselinović, Radivoj Paroški polgármester és Bergel Zoltán, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára válaszolt.

Bergel Zoltán elmondta, a Népkonyha tavaly hét hónapig működött, azaz egészen április végéig, a 2018/2019-es működési idényről pedig még folynak a tárgyalások. Az egytálétel szállítását és kiosztását a Szociális Központ és a Vöröskereszt aktivistái végzik azzal, hogy hétvégére a felhasználók száraz élelmiszercsomagot kapnak:

‒ Körbejártuk a helyeket, ahol az egytálételt osztják, és meggyőződhettünk arról, hogy minden az élelmiszerbiztonságra vonatkozó előírásokkal, valamint szabványokkal összhangban történik, és hogy a kiosztásra kerülő ételek megfelelőek, kielégítik az emberek szükségleteit. Az önkormányzat ebben a ciklusban 4,5 millió dinárt látott elő a Népkonyha működéséhez. Gondoskodunk tehát  azokról az emberekről, akiknek bizonyos időszakban nincs elegendő bevételük, és a Szociális Központtal, valamint a Vörökereszttel együttműködve próbálunk normális életmódot biztosítani számukra. Nem könnyű naponta 180 adag főtt ételt biztosítani, de amíg nem teremtődnek meg a feltételek a Népkonyha bezárásához, vagyis ahhoz, hogy minden család és egyén előteremtse a megélhetéshez való anyagiakat, addig az önkormányzat ilyen és hasonló módon biztosítani fogja az eszközöket a rászorulóknak – mondta a polgármester.

Biserka Veselinović, a Szociális Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy a központ követi a nehéz szociális helyzetben élők sorsát, és gondoskodik a szolgáltatásokról oly módon, hogy a veszélyeztetett család vagy egyén megkapja mindazt, ami szociális biztonságot és normális életet biztosít.

‒ Figyelembe kell venni, hogy  mindazok, akik jogosultak a Népkonyha által nyújtott segítségre valóban olyan személyek legyenek, akik tényleg nem tudják maguknak biztosítani a napi étkezést, továbbá olyanok, akik folyamatosan keresik a megélhetési lehetőséget, de még mindig nem tudják kielégítő mértékben ellátni a családot. Ide tartoznak például a több iskolás korú gyermeket nevelő családok. Kiváló az  együttműködés a községi szervekkel és a Vöröskereszttel, és bízom benne, hogy ez továbbra is így marad – mondta a szociális központ elnöke.

Hozzátette, ki kell emelni azt is, hogy a helyi önkormányzat azon ritka önkormányzatok közé tartozik, amely a költségvetéséből igyekszik biztosítani a nehéz szociális helyzetben élő családok támogatását, és ez a támogatás jelenleg magasabb, mint az állam állandó pénzügyi támogatása.