2024. április 16., kedd
HASOGDZSI-ÜGY

Öt vádlottat halálra ítélnének

A szaúdi ügyészség tegnap öt vádlottra halálbüntetést kért az október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró halála miatti büntetőperben. A vádirat szerint az öt vádlott az isztambuli főkonzulátuson méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját, a testrészeit kivitték az épületből. Az áldozat maradványait továbbra is keresik – közölte az államügyész helyettese újságíróknak.

Hasogdzsi meggyilkolására az az ember adott utasítást, aki az újságíró hazaszállítása céljából Isztambulba utazó csoport vezetője volt, és azért ölette meg, mert szép szóval nem tudták rávenni arra, hogy hazaszállíthassák – mondta Saalan as-Saalan. Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökös nem gyanúsított az ügyben – tette hozzá. Saalan nem nevezte meg azt az öt vádlottat, akire halálbüntetést kérnek. A többi vádlottal szemben is „megfelelő” büntetési tételekre tettek javaslatot. Az összesen 21 gyanúsítottból 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

A trónörökös egyik főtanácsadója, Szaúd al-Kahtáni nem hagyhatja el az országot, mert ellene is nyomoznak az ügyben. Kahtáni ugyanis találkozott azokkal, akiknek a feladata lett volna hazaszállítani Hasogdzsit.

Szaúdi al-Modzseb főügyész sajtóértekezletet tartott, és ezekhez hozzátéve azt mondta: a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki az újságíró meggyilkolása mögött áll, a szaúdi hírszerzés volt vezetőhelyettese, Ahmad al-Asszíri, akit már elbocsátottak tisztségéből.

Rijád már számos, egymásnak ellentmondó magyarázatot adott Hasogdzsi eltűnésére, mielőtt a szaúdi hatóságok elismerték, hogy az újságíró gyilkosság áldozata lett. Az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki, az arab királyságnak szankciókkal kell szembenéznie miatta, és megtépázta az országot de facto vezető Mohammad bin Szalmán trónörökös tekintélyét.

Ankara: Rijád nyilatkozata nem kielégítő

Nem teljesen kielégítő a Hasogdzsi-ügyben illetékes szaúdi ügyészség nyilatkozata a vádiratról – jelentette a török sajtó Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szavaira hivatkozva.

Çavuşoğlu közölte: Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatban a szaúdi hatóságok korábban 18 gyanúsítottat tartóztattak le, most azonban már csak 11 érintett ül előzetesben. Miért engedték szabadon a többit? – kérdezte Çavuşoğlu.

Jelezte azt is: a vádirat szerint Hasogdzsival azután végeztek a szaúdi főkonzulátuson, hogy ellenállt a hazaszállítása céljából a külképviseletre érkező szaúdi csoportnak. Ugyanakkor leszögezte: a gyilkosságot már előre kitervelték. Emlékeztetett: egy holttest feldarabolása „nem a pillanat szüleménye”, ahhoz, hogy megöljék és feldarabolják, először Isztambulba kellett vinni a szükséges eszközöket.

Çavuşoğlu nyilatkozatában ismét azt szorgalmazta, hogy a végrehajtókat ne szaúdi, hanem török bíróság vonja felelősségre, miután a bűntett Törökország területén történt. A török külügyi tárca vezetője végül azt hangsúlyozta, hogy elő kell kerülniük a valódi felbujtóknak is, azoknak, akik az utasítást adták. Nem szabad ezt az eljárást ilyen módon lezárni – tette hozzá.