2024. április 25., csütörtök

Nyelvtudás a hétköznapokra

A mindennapi szituációkon van a hangsúly a Forum Könyvkiadó és az MNT közös kiadványában

A szerb nyelvet mint nem anyanyelvet oktató tanárok és a középiskolások számára íródott segédtankönyv nemcsak a magyar ajkú diákoknak nyújthat segítséget, hanem bárkinek, akinek eddig nehézségeket okozott a többségi nyelv elsajátítása. A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére egy hat szaktanárból álló csapat dolgozta ki, kiadásáért és szabad eladásban való terjesztéséért viszont a Forum Könyvkiadó felel.

A szöveg- és feladatgyűjtemény szerzői név szerint Polyvás Mónika, Natalija Gavrić Ugarak, Selena Avdalović-Đureković, Boros Krisztina, Aleksandar Dognar és Aleksandar Slavov. A felsorolt szakemberek más-más középiskolában dolgoznak, és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az idegen nyelv tanításának módszertanát alapul véve többféle feladatot dolgoztak ki. Ezek a 2016-ban elfogadott standardok szerint alap, közép és haladó szintűek.

A diákok nyelvtudását nagyban befolyásolja, hogy homogén vagy heterogén nyelvi környezetből érkeznek-e. Ha az osztályközösségben mindkét csoport jelen van, akkor a segédtankönyv használatával a tanár könnyen kiküszöbölheti az ebből adódó nehézségeket. A kiadvány végén szöveggyűjteményt és szótárat is találhatunk. Az előbbi mindössze négy rövidebb olvasmányt tartalmaz. A szerzők a szótárt szófaj-meghatározással és szómagyarázattal egészítették ki.

A könyv tizenkét területre osztható, és ezeken belül találjuk a leckéket. A területek a Bemutatkozás, a Család, az Otthon, az Életek és italok, az Öltözködés, az Egészségügyi állapot, az Oktatás és munka, az Időjárás és éghajlat, a Sport, a Vásárlás, a Települések és a közlekedés, valamint a Kultúra és társasági élet címeket kapták. Összesen 26 leckét találunk a könyvben gazdag feladatsorral kiegészítve. A kiadvány hétköznapi szituációkhoz kötőtő, rövid párbeszédeket, feleletválasztós, kérdés-felelet, kiegészítő típusú feladatokat tartalmaz. Ezek hasonlítanak a munkalapban található példaanyaghoz. Emellett vannak olyan gyakorlatok is, amelyek a szövegértésre, a szókincsbővítésre helyezik a hangsúlyt. Érdemes megemlíteni azt a leckét, amely a szakmai önéletrajz összeállításában segíti a tanulókat. Az egyik tanegység a kérvény és a panaszlevél írásában nyújt útmutatást. A diákok olyan kifejezésekkel is találkozhatnak, amelyek elengedhetetlenek a tanulmányaik során, például a földrajz és a biológia témaköréből.

Fontos megjegyezni, hogy a könyv nem tartalmaz nyelvtani szabályok leírását, mivel a szerzők szerint sokkal könnyebben elsajátítható a szerb nyelv, ha idegen nyelvként tanuljuk. A kiadvány másodlagos tankönyvként használható, mellyel a tanár az eredményesebb nyelvelsajátítás érdekében kiegészíti a kötelező tananyagot.