2024. március 29., péntek

Tanuljunk a múlt tapasztalataiból

Agrártudományi szaktanácskozás Újvidéken

A mezőgazdaság múltjából merített tapasztalatokról tartanak tudományos tanácskozást az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán, az Agrártörténeti Központ szervezésében.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Az agrárium elmélete és gyakorlata történelmi távlatokban elnevezésű eszmecsere résztvevőit ma üdvözölte Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, aki kiemelte, hogy a maga nemében egyedülálló tanácskozásról van szó, hiszen analitikus hozzáállással közelít a mezőgazdaság múltjához.

– Ez a tudományos összejövetel minőségi alapot teremt az új agrárpolitikai intézkedések megtervezéséhez. Ahhoz, hogy Szerbiában és Vajdaságban az ágazatot hatékonyan fejlesztő, célszerű intézkedéseket tudjunk foganatosítani, le kell vonnunk a tanulságot az előző időszakban tett lépések eredményeiből, következményeiből – mondta egyebek között Radojević.

Szavai szerint a titkárság azért is támogatja ezt a véleménycserét, mert a térség olyan szaktekintélyei vesznek részt, akik saját országukban sikeresen járulnak hozzá a nemzeti agrárpolitika alakításához.

Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja köszönetet mondott a tartományi támogatásért, és kifejtette, hogy az agrárpolitikában kivételes jelentősége van a múltbeli tapasztalatoknak, és a történelem segít az intézkedések eredményeinek számszerűsítésében és értékelésében.

A tanácskozáson részt vevő tudományos munkásokat, szakembereket, akik 30 referátumot készítettek, többek között üdvözölte Dragan Škorić, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Falubizottságának elnöke, valamint Zoran Njegovan, az Agrártörténeti Központ igazgatója.