2024. március 29., péntek

Topolya mártírjai

Főhajtás az 1945/45-ben ártatlanul kivégzettek emléke előtt

A topolyaiak hagyományosan november 14-én emlékeznek meg az 1944-es események mártírjairól, hiszen az 1945 tavaszáig elhúzódó atrocitások alkalmával ezen a napon végezték ki a legtöbb áldozatot a partizánok, illetve a közreműködő szovjet alakulatok.

Megemlékezés a topolyai Nyugati temetőben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megemlékezés a topolyai Nyugati temetőben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tegnap délután a Nyugati temetőben felállított emlékműnél a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes körzeti szervezete, az önkormányzat és több szervezet közös megemlékezése nemzeti imádságunkkal kezdődött a Hétmező énekcsoport közreműködésével. Ez után a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelyének szavalói következtek: Cservenák Csenge, Nagyidei Márk és Benei Rebeka. Tomik Nimród történész, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy a 90-es évekig tabutémának számított még családon belül is a vérengzésekről beszélni, ugyanakkor évtizedekig nyílt titok volt, hogy a november 14-ei, 18 órás mise a Sarlós Boldogasszony templomban az áldozatok lelki üdvéért szólt.

– Azokon a településeken kisebb volt, vagy nem történt vérontás, ahol egy-egy bátor ember kiállt a lincselők elé, megálljt parancsolva az őrületnek. Bácskossuthfalva Zsáki Józsefnek köszönhetően úszta meg a vérontást, de szerencséje volt Bajsa, Bácsfeketehegy lakosságának is. Városunkban sajnos még úgynevezett mutogató emberek is voltak, akik vélt vagy valós sérelmeik miatt, vagy az új hatalomnak így próbálva behódolni, nagyon sok ártatlan embert küldtek a halálba. Topolyán elsősorban Nagy Tibor kutatásának köszönhetően közel 70 embert tudtunk eddig beazonosítani, de 200–250 között tartják nyilván az eltűntek számát – emelte ki Tomik Nimród, aki után a VMDP körzeti elnöke, Kovács László szólt hallgatóságához.

– Bizonyos katonai parancsnokok és bosszúvágyó helyi lakosok miatt történtek atrocitások, de a teljes magyar lakosság kiűzetését elkerültük. A bűnösök elmenekültek, akik maradtak, azok ártatlanok voltak. Egyetlen bűnük a magyarságuk volt – mondta beszédében Kovács.

A megemlékezés alkalmával Fazekas Ferenc, Tisza menti főesperes közreműködésével hangzott el közös fohász az ártatlanokért, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. A Nyugati temetőben zajlott főhajtás után a megemlékezők a Városi parkba vonultak, ahol mécsesgyújtással tisztelegtek az ott található jeltelen tömegsír helyén.