2024. április 20., szombat

Segítségnyújtás a muzsika hangjaival

Jótékonysági koncertet adtak a topolyai Zeneiskola növendékei Kisteleken

A topolyai Zeneiskola tanárai és növendékei mindig szívesen kapcsolódnak be jótékonysági, humanitárius akciókba.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Az elmúlt hétvégén Magyarországon, Kisteleken csatlakoztak a helybeli zeneiskola tanítványainak segítő jellegű programjához. Pusztaszeren egy katolikus templom építésének igénye fogalmazódott meg a lakosságban. Az említett település Kistelek közvetlen szomszédságában található, ezért is érzik fontosnak az itt élők a segítségnyújtást. Kovács Eszter, topolyai származású, nyugalmazott ének-zeneszakos tanárnőnek, aki korábban Kishegyesen is tanított, támadt az az ötlete, hogy a kisteleki Szent István-templomban tartandó jótékonysági koncertre meghívja régi ismerőseit, illetve valamikori tanítványait. A topolyai zeneiskola igazgatónője, Diósi Rózsa örömmel elfogadta a felkérést.

– Kisteleken egy fiatal tanítványunk, a második osztályos Apró Marcell hegedűs kezdte a fellépést Rebikov Cseh népi táncával, őt Szenti Áron kísérte zongorán. A kishegyesi származású Csőke Andrea Scarlatti: f-moll szonátáját, majd Liszt Ferenc: Villa d’Este szökőkútjai című művét zongorázta el nagy sikerrel, testvére, Csőke Noémi pedig Chopin Asz-dúr balladáját, illetve Beethoven F-dúr szonátájának I. tételét játszotta. Zeneiskolánk tanára id. Gaál József, valamint ifj. Gaál József hegedűn, Szenti Áron zongorakíséretével Megyeri Lajos Népdalfeldolgozásaival mutatkozott be a közönségnek – mondta az igazgatónő.

A Kisteleken élő Kovács Eszter fejéből pattant ki a koncert ötlete.

– Mivel én magam is topolyai származású vagyok és tanítottam Kishegyesen is, tudom, hogy rengeteg otthon a zenei tehetség, arra gondoltam a templomi koncert szervezésekor, hogy felkérek néhány ottani tehetséget, tegye még színvonalasabbá rendezvényünket. Külön öröm számomra, hogy a topolyai zeneiskola igazgatónője lelkesedéssel mondott igent felkérésünknek, illetve, hogy a két zongoraművész, Csőke Andrea és Noémi is elfogadták meghívásunkat – mondta Eszter, aki zongorakíséretével szintén fellépett, de a szervezés feladatait is magára vállalta. A hangverseny végén a Római Katolikus Egyház nevében Antal Imre plébános köszönte meg a színvonalas jótékonysági koncertet a fellépőknek.