2024. április 23., kedd

Gyönyörű, mint régen volt

Július elején kezdődött a Veljko Vlahović Gyermekintézmény központi épületének, az egykori „új iskolának” a felújítása.

Bontják az óvoda épületét körülvevő állványzatot, mögüle előbukkant a díszítőelemek eredetisége (Góbor Bála felvétele)

Bontják az óvoda épületét körülvevő állványzatot, mögüle előbukkant a díszítőelemek eredetisége (Góbor Bála felvétele)

A munkálatok során, amelyek befejező szakaszban vannak, korszerű nyílászárókat szereltek be, az épületet hőszigetelték, a falakon levő repedéseket eltüntették, kicserélték a víz- és csatornavezetékek sérült részeit, felújították a mosdókat és a vécéket, cserépcserét és akadálymentesítést is végeztek, mostanra már csak a parkettázás maradt hátra. A napokban eltávolították az épületet körülvevő állványzatot is. Az épületrész műemlékvédelem alatt áll, ezért a homlokzati munkálatoknak összhangban kellett lenniük a Műemlékvédelmi Intézet meghagyásaival. Ez sikerült is, a kivitelezésnél külön hangsúlyt fektettek a homlokzat díszítőelemei eredetiségének megőrzésére. Most az épület kinézése olyan, mint amilyen régen volt.

A felújításra a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 24 millió, az önkormányzat pedig a költségvetésből 8,8 millió dinárt fordított. A munkálatokat az újvidéki NPN vállalat végzi. A napokban Đuro Žiga polgármester és munkatársai is megtekintették a felújítást, érdeklődtek a munkálatok menetéről. Arról értesültek, hogy a felújítás befejezésének határideje november dereka, ám a felmerült nehézségek miatt késésben lesznek.

– A parketta alatti réteg lassú száradása okozza a gondot – tájékoztatta a látogatókat Kasza Ferenc, a munkálatok felügyelője. – Meg kell várni, amíg teljesen megszárad, hogy a parkettát lerakhassuk. Hibát követünk el, ha nem várunk, mert ha nedves rétegre kerül a parketta, felpúposodik.

A polgármester közölte, hogy tervben van a temerini óvoda kibővítése is. Ugyancsak befejezés előtt van a szőregi óvoda építése, utána a járeki óvoda épületének kibővítése következik. Egy új épületszárnyat építenek a bölcsődés gyerekek számára.

A polgármester megemlítette a jövőre tervezett beruházásokat is. Fontosnak tartotta elmondani, hogy befejeződött a közbeszerzési pályázat a csatornázás folytatására. Értéke 35 millió dinár, amihez 10 millió dinárral a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság is hozzájárul, a költségek többi részét helyi költségvetési forrásokból fedezik. A Nagyberuházási Igazgatóság 50 millió dinárt hagyott jóvá a Járek Újvidék felőli bejáratánál tervezett, körforgalmi csomópont megépítésére. Jövőre kerül sor a Kókai Imre iskola felújítására, amelynek költségeire 82 millió dinárt fordítanak. Felújítják a szőregi iskolát is, ami 56 millió dinárba kerül. Egy új szennyvíztisztító építése is tervben van, Temerin ugyanis részét képezi annak 30 millió eurós, környezetvédelmi projektumnak, amely lehetővé teszi a mostaninál egy nagyobb kapacitású szennyvíztisztító létesítmény megépítését.