2024. április 25., csütörtök

Élénk kapcsolatok Szabadka és Németország között

Csütörtökön Szabadkára látogatott Thomas Schiebe, Németország belgrádi nagykövete, aki a városházán találkozott Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével.

Egyes adatok szerint a Szerbiában működő németországi cégek mintegy 50 000 munkást alkalmaznak országszerte. Szabadkán, a helybeli kisbajmoki ipari övezetben négy németországi cég működik, a Siemens, a Norma Group, a Dunkermotoren és a Continental – ContiTech, amelyek összesen 4000 munkást alkalmaznak. Ennek köszönhetően Németország Szabadka Város fontos gazdasági partnerének tekinthető, és a közeljövőben várhatóan újabb német cég nyit üzemet a város területén.

Bogdan Laban és Thomas Schiebe zárt körű megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a gazdasági kérdések mellett szó esett környezetvédelemről és a német kisebbség helyzetéről is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Számos egyéb támogatás mellett külön köszönetet mondanék Németországnak a Palicsi és a Ludasi-tó és környéke biodiverzitásának megőrzése érdekében tett lépéseiért. Mint ismeretes ezen projektum a német szövetségi kormány közvetlen, 6,5 millió eurós támogatásával valósul meg. A szakmai konzultáns kiválasztása megtörtént, jelenleg a közbeszerzési pályázatok kiírása van folyamatban, és a tervek szerint 2019 elején Palics minden lakóépületének a szennyvízhálózatra való csatlakoztatásával elkezdődnek a munkálatok. A nagykövettel emellett beszéltünk az esetleges jövőbeni közös projektumokról, illetve arról is, hogy a német Boysen kipufogó-gyártó cég várhatóan Szabadkán nyitja meg új leányvállalatát. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások jelenleg kezdeti szakaszban járnak, de bízunk benne, hogy megvalósul ez a projektum is – fogalmazott Laban.

Thomas Schiebe nagykövetté való szeptemberi kinevezése óta első ízben látogatott el Szabadkára. Schiebe felszólalásában szintén szót ejtett a Palicsi és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektumról, illetve a gazdasági együttműködésről, ugyanakkor kiemelte, hogy meglátása szerint a helybeli német kisebbség jó kapcsolatot ápol a városvezetéssel.

– Nagy öröm számunkra, hogy itt több nemzeti kisebbség tagjai élnek egyetértésben, és hogy a helybeli német kisebbség a városi vezetés támogatását élvezi – mondta Schiebe, aki emellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az élénk gazdasági kapcsolatok a jövőben is mindkét fél megelégedésére szolgálnak.

A nagykövet a polgármesterrel való találkozást követően ellátogatott a Siemens és a ContiTech cégbe, majd ezt követően Zomborba utazott, ahol találkozott a helybeli német kisebbség képviselőivel is.