2024. április 19., péntek
NAGYBECSKEREK

Magánosítják a gyógyszertárakat

A nagybecskereki városi képviselő-testület hatalmi többsége elfogadta a koncessziós határozatot, amely lehetővé teszi a köz- és magánszféra közötti partnerséget a Nagybecskereki Gyógyszertár közintézmény irányítása alatt álló gyógyszertárak esetében. Ennek értelmében az önkormányzat a napokban pályázati felhívást tett közzé, amelyben koncessziós együttműködést kínál magánbefektetőknek a városi gyógyszertárak működtetésére az elkövetkező 15 évre.

Megmenti-e a magánosítás a gyógyszertárakat? (Fotó: Kecskés István)

Megmenti-e a magánosítás a gyógyszertárakat? (Fotó: Kecskés István)

A felhívás szerint a koncesszió legalacsonyabb értéke 6,3 millió euró. A leendő beruházónak a koncesszió összegének egyik részének fizetését azonnal meg kell kezdeni, míg a második részt az első hat év eltelte után, évi 120 ezer eurós részletekben kell majd törleszteni. Továbbá a koncessziót vállalónak a kötelessége lesz, hogy legkevesebb 60 gyógyszertárat fenntartson, és háromszáz személyt foglalkoztasson. A pályázati dokumentációt december 10-éig lehet megvásárolni, az önkormányzat pedig 2019. január 15-én közli majd, hogy melyik ajánlatot fogadta el. A koncesszió birtokosának semmi köze sem lesz a Nagybecskereki Gyógyszertár közintézményhez, hanem önálló vállalatként kell működnie, a piaci szabályok szerint – olvasható a nyilvános felhívásban.

A Nagybecskereki Gyógyszertár 1998 áprilisa óta dolgozik önálló egészségügyi közintézményként. A község húsz falujában működtet gyógyszertárat, 14 pedig a városban van. Az elmúlt években egyre nagyobb nehézségekkel dolgoztak. Több falusi gyógyszertárat becsuktak és a dolgozóik egy része távozott munkahelyéről.

Az ellenzék szerint az önkormányzat túl könnyelműen akar belevágni egy ilyen koncessziós ügyletbe és magánszemélyek kezébe juttatja a város tulajdonában levő közjavat. Emlékeztetnek, hogy a magánszférában a haszonszerzés az elsődleges. Azzal érvelnek, hogy  abban az esetben, ha egy falusi gyógyszertár nem lesz rentábilis, akkor a tulajdonos majd nyilván becsukja, és az adott falu lakosai gyógyszerellátás nélkül maradnak.