2024. április 24., szerda

Meleg étel egész télen

A jövő évtől saját konyhát szeretne a Vöröskereszt kishegyesi szervezete

Tegnap Kishegyes községben beindult a népkonyhaprogram, amely keretében 200 rászoruló fog kapni meleg ételt a tél során.

Gyülekeznek a népkonyhaprogram felhasználói (Lakatos János felvétele)

Gyülekeznek a népkonyhaprogram felhasználói (Lakatos János felvétele)

Az ételosztás a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének szervezésében zajlik, anyagilag pedig Kishegyes község önkormányzata támogatja. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a program várhatólag áprilisig fog tartani, de ha igény mutatkozik rá, akkor tovább is. A program keretében a község mindhárom településén osztanak ételt, és az ételosztások számát szeretnék növelni.

– Az előző évekhez hasonlóan az idén is heti három alkalommal 200 adag meleg ételt osztunk ki, ami egyelőre kielégíti az igényeket. Ennek ellenére folyamatosan dolgozunk rajta, hogy növeljük az ételosztások számát, mert heti négy vagy öt alkalommal szeretnénk egy tál meleg ételt szétosztani a rászorulóknak. Ennek érdekében tárgyalunk a kishegyesi önkormányzattal, valamint a Vöröskereszt topolyai községi szervezetével. Reméljük, eredményesen – nyilatkozta a titkár, majd arról is beszámolt, hogy gyakoribb ételosztásra lenne igény, viszont a 200 adag lefedi a község rászorulóinak igényeit. A népkonyhaprogram mellett a Vöröskeresztnek van egy ételosztási programja is, amivel azokat célozza meg, akik nem felhasználói a népkonyhának. A leghatékonyabb segítségnyújtás érdekében szeretnének saját konyhát.

– A népkonyhaprogram a legintenzívebb segítség a Vöröskereszt részéről, ami hosszabb ideig és heti rendszerességgel tart, valamint a lakosság leghátrányosabb részét célozzuk meg vele. Most tervezzük a jövő évi költségvetést, amiben már egy saját konyhával számolunk. Bízunk benne, hogy 2019. második felétől már Kishegyesen tudunk főzni a községbeli felhasználóknak. Ez azért lenne jó, mert mi tudnánk gazdálkodni az erre szánt alapanyagokkal, emellett egy munkahelyet is teremtenénk. Ez a megoldás nagyobb költségekkel is járna, de az önkormányzat pozitívan vélekedett erről az elképzelésről, épp ezért bízunk a támogatásukban – fogalmazott Fontányi.