2024. április 25., csütörtök

A túzokrezervátum is égett

Tovább tart a természeti értékek, nádasok, legelők felperzselése

Kedden este a csókai, a szajáni és a zentai tűzoltók közös erővel a késő éjszakai órákig oltották a tüzet a Hódegyháza és Szaján közötti legelőn.

Szaján és Mokrin között leégett a túzokrezervátum egy része (Gergely József felvétele)

Szaján és Mokrin között leégett a túzokrezervátum egy része (Gergely József felvétele)

A száraz, gazos árokpartok, a szikes puszta laposaiban meghúzódó nádasak, bokrosok sorra lobbantak lángra a terjedő tűzben, amelyet ismét csak felelőtlen emberek okoztak. A tarlóégetés, a kukoricaszár „letakarítása” éjjel-nappal folytatódik. A hódegyházi vadászok pánikszerűen menekülő vaddisznók és őzek csapatairól számoltak be. A számos helyen pusztító és újra felszított lángok nagy károkat okoznak a vadállományban, a hüllők, madarak és emlősök élőhelye nagy területen elpusztult. A felperzselt bokrosok és nádasok majd csak évek múlva regenerálódnak.

Szerdán délelőtt a kedd esti tűzeset közelében újból égbe szálló füst gomolygott. Az északi széltől hajtott lángok több száz hektáron pusztítottak a Mokrin–Hódegyháza–Szaján hármashatár-kőtől délre. A szél Szaján irányába, a DTD-csatorna felé terelte a tüzet, amelyet a nagykikindai és a szajáni tűzoltók próbáltak megfékezni. A délelőtti óráktól kora estig több mint két négyzetkilométeren égett le a legelő és a nádas. A tűz a Túzoklegelő Speciális Természeti Rezervátum harmadik zónáját is érintette.

A tűzoltókat szerdán délelőtt a rezervátum természetvédelmi őre, Miodrag Zavišić értesítette.

Miodrag Zavišić, a rezervátum őre (Gergely József felvétele)

Miodrag Zavišić, a rezervátum őre (Gergely József felvétele)

– Az idén már legalább húsz tűzesetünk volt a környéken, amelyek egy része a túzokrezervátumot is érintette. A mokrini határ is rendkívül száraz, ha nem lesz hamarosan eső, akkor sajnos további tűzesetek előfordulhatnak, a felelőtlen gazdák továbbra is felgyújtják a kukoricatarlót, majd – mint aki jól végezte dolgát – otthagyják, hadd égjen. A szél által szított tűz azután ellenőrizetlenül terjed tovább, és nagy pusztítást visz végbe a vadak és madarak élőhelyén. A mostani tűz szerencsére nem veszélyeztette a túzokállományt. Szerdán délelőtt egy kilenc tojóból álló legelésző túzokcsapatot láttam Mokrintól északra a Vajlerka nevű határrészben. A téli hónapokban rendszerint itt tartózkodnak, legelésznek és bogarásznak a lucernatáblákon, ha van repce, sarjadó búza, akkor egész télen jut nekik zöld eleség – mondta el a természetvédelmi terület őrzését ellátó fiatalember.