2024. április 20., szombat
GRUEVSZKI-ÜGY

Micsoda gyáva alak...

… az olyan, aki azt mondja, hogy Macedónia érdekében mindent megtesz, még börtönbe is vonul, hogy mások elkerüljék a felelősségre vonást, erre megszökik a börtönbüntetése elöl – jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő volt hivatalbeli elődje, Nikola Gruevszki Budapestre való szökését kommentálva.

Zaev egyben határozottan cáfolta azokat a spekulációkat, hogy Gruevszkivel bármiféle belső megállapodást kötött volna és segített volna neki Magyarországra szökni. Egyszersmind azon reményének adott hangot, hogy Gruevszkit előbb-utóbb kiadják és letölti megérdemelt börtönbüntetését, továbbá ismét bíróság elé áll más vádak kapcsán is.

Zaev közölte, hogy a macedón illetékesek kapcsolatban vannak magyar kollégáikkal, akik megerősítették, hogy Gruevszki politikai menedékjogot kért, hozzátéve, úgy véli, Magyarország nem egy olyan ország, amely megengedné magának, hogy megszegje a nemzetközi megállapodásokat, célozva ezzel arra, hogy Szkopje kérelme nyomán Budapest kiadja majd Gruevszkit. „Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országnak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot?” – tette fel a retori kérdést.

A macedón belügyminisztérium tegnap hangsúlyozta: egyetlen ok sincs arra, hogy Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon. A magyar miniszterelnökség megerősítette, hogy Gruevszki tegnap szándéknyilatkozatot tett, amely értelmében menekültstátust kért. Budapest azt is közölte, a volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik. Közölték továbbá, hogy az eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig további tájékoztatást nem adnak.

Illegálisan hagyta el Macedóniát

Nikola Gruevszki bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát – közölte Oliver Szpaszovszki belügyminiszter. „Minden arra utal, hogy nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni” – magyarázta a belügyi tárca vezetője, hozzátéve, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el, közölni fogják. „Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, ki volt az” – tette hozzá, nem zárva ki, hogy Gruevszki párttársai, a jobboldali VMRO-DPMNE tagjai nyújtottak segítséget volt elnöküknek.

Szpaszovszki közölte, hogy magyar kollégái megerősítették, Gruevszki Magyarországon tartózkodik. „Sajnálatos, hogy egy uniós országba egy másik ország bűncselekményért elítélt volt kormányfője azért utazik, hogy menedéket kérjen” – vélekedett.

Nikola Gruevszki kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért. Azonnal felmerült a kérdés, hogyan került Budapestre, hiszen nincs útlevele, mert a hatóságok még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt.

Gruevszki ellen – aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke – hétfőn délután adtak ki elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését. A volt kormányfőt májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. A verdikt szerint hivatali pozíciójával visszaélve befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki (azóta kormányfővé választott) szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a méregdrága limuzin megvásárlásáról esik szó.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei egy fellebbezéssel nyertek egy kis időt számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést – amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia – a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni neki, ám sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. Miután kedden bizonyossá vált, hogy Magyarországon van, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Rácsok mögé kerültek, nehogy szintén megszökjenek   

A macedón hatóságok tegnap őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Gruevszkihez hasonlóan ők is megszökhetnek az országból.

Mindkét politikus Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

Lile Sztefanova, a macedón különleges ügyészség ügyésze közölte: Janakieszkit és Bozsinovszkit kedd este fogták el, mert minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan meg akartak szökni Macedóniából. Hozzátette: a korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nemcsak az útlevelét kobozzák el, hanem harminc napos előzetes letartóztatásba helyezik.