2024. április 25., csütörtök

Autópálya sárból

Zorana Mihajlović újabb bűnvádi feljelentéseket helyezett kilátásba

Folytatódik a vizsgálat a 11-es közlekedési folyosó Ub és Lajkovac közötti szakaszának kapcsán. Az államhatalom aktuális összetételének illetékesei kitartanak abbéli álláspontjuk mellett, hogy a szóban forgó útszakaszt azért nem lehet továbbra sem átadni a forgalomnak, mivel a kivitelezés során számos mulasztást, vagy akár visszaélést követtek el a valamikori döntéshozók, valamint a projektumban résztvevő szakemberek.

Zorana Mihajlović, kormányalelnök és építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter az Insajder debata című műsorban megerősítette, hogy hamarosan újabb bűnvádi feljelentéseket tesznek az üggyel összefüggésbe hozható személyek ellen. Mint azt megjegyezte, időközben kiderült, hogy a szóban forgó útszakaszt a szó szoros értelmében sárból készítették.

– Sárból készült az autópálya, ezt mostanra bebizonyították a szakértők vizsgálatai. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt tettünk bűnvádi feljelentést a projektum kivitelezésében illetékes szubjektumok ellen, a feljelentést most kiterjesztjük azoknak a laboratóriumoknak a felelős személyeivel, amelyek annak idején megfelelőként minősítették az építkezés során használt anyagokat. A bűnvádi feljelentést azokra is kiterjesztjük, akik a kivitelezés felügyeletében vettek részt – magyarázta Mihajlović.

A miniszter arról is szót ejtett a szóban forgó televíziós műsorban, hogy míg a Grdelicai–szoroson, vagyis a bonyolult, a kivitelezés szempontjából kihívásokkal terhelt terepen átvezető autópálya-szakasz 80 millió dollárba került, addig az Ub–Lajkovac, sík terepen áthaladó szakasz 100 millió dollárba. Mindkét szakasz pontosan 15 kilométeres. Mihajlović szavai szerint az Ub–Lajkovac autópálya a példa arra, hogy miként nem szabad infrastrukturális projektumokat kivitelezni.

Aca Popović, a Belgrádi Gazdasági Kamara elnöke, aki hivatása szerint építőmérnök, egyetértett a miniszter megállapításaival, majd kifejtette: az említett projektum minden egyes résztvevő szégyene. A mulasztások lajstroma végeláthatatlan, kezdve a kivitelező és a felügyelők mulasztásától egészen a felhasznált nyersanyag minőségéig, nyomatékosította Popović.