2024. április 19., péntek

A bíróság és a sajtó sem szabad

Az Európai Bizottság továbbra sem elégedett az igazságszolgáltatás függetlenségével

Az Európai Bizottság (EB) friss jelentése szerint az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, a háborús bűnök feltárása és a médiaszabadság terén nincs érezhető előrelépés. Ugyanakkor Szerbia az intézmények reformjában, a nemzeti kisebbségek joggyakorlatában és a pénzmosás megakadályozásában és a menedékjog kérdésében érzékelhető változásokat foganatosított.

Az EB kiemeli, hogy a korrupció felszámolása terén nincs előrelépés, holott ez fontos lenne a civil szféra megerősítéséhez. A bizottság szerint a nyomozás, a büntetések, illetve a korrupciós ügyekben indított bírósági eljárások hatékonysága „korlátok közé” van szorítva, főként amikor a gyanú a politikai élet szereplőit érinti.

A jelentésben kiemelik, hogy bár a bíróságok függetlenségét szolgáló standardok bevezetését már 2017-re el kellett volna érnie Szerbiának, a kormány a mai napig nem hozott meg olyan dokumentumot, amely ezt a lépést népszerűsítené. A szabad sajtó esetében aggasztónak nevezték, hogy még mindig gyakran fenyegetés éri az újságírókat, másfelől a média egyre többször nyúl a gyűlöletbeszédhez és a diszkriminációhoz, az illetékes szervek és az ügyészség pedig szemet huny efelett.

Szóvá teszik, hogy a háborús bűnök feltárásával foglalkozó stratégia megvalósítása nagyon lassú, nem kapcsolták be ebbe az eljárásba az EU-csatlakozás 23-as tárgyalási fejezetének minden elvét, továbbra sem alkalmazzák a büntetések arányosságának politikáját.