2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Kiadó a város horvátországi nyaralója

A horvátországi állami vagyonigazgatási minisztérium meghirdette több adriai ingatlan bérbeadását, amelyekre a vagyonöröklési megállapodás szerint Szerbia igényt tart.

A horvát tengerparton fekvő 15 nyaraló és a hozzájuk tartozó épületek tulajdonosai szerbiai és bosznia-hercegovinai cégek voltak, mint a Belgrád Áruházak csoport, a zombori Pionir üdülő, a Hotel Novi Sad… Ezeket a létesítményeket most harminc évre adná bérbe Horvátország.

Az egykori zombori üdülő Rab-szigetén található. 2765 négyzetméter alapterületű, D, vagyis alacsony minősítésű energiahatékonysággal bíró épület, az évi bérlet kikiáltási ára 7500 euró. Nem árt tudni, hogy a létesítmény több mint negyed évszázada használaton kívül volt. A bérbeadási árverésre december 10-éig lehet jelentkezni.

Érdekes, hogy a zombori helyi önkormányzat a szlovéniai, Kranjska Gora-i üdülőjével szemben szinte nem foglalkozott a Rab szigetén lévő nyaralójával, erre utal a korabeli névadási lanyhaság, amit lehetett, mindent Pionirnak hívtak a hegyektől a tengerig.

A tengerparti Pionir a rendelkezésre álló adatok szerint utoljára 2009-ben került a városi végrehajtó hatalom látókörébe, amikor megállapította, hogy a Rab-szigetén álló Pionir nyaraló tulajdonjogát átírták Horvátországra, viszont a 2,5 ezer négyzetméteres telket, amin fekszik, továbbra is az egykori Gyermekvédelmi Önigazgatási Érdekközösség tulajdonaként jegyzik.

Mára se ÖÉK, se nyaraló, se pionír, csak szukcessziós viszályok, amelyeken évtizedek óta képtelen túllépni a két, egykor remekül együttműködő köztársaság. Ma két különálló ország.