2024. április 25., csütörtök

Az airsoft összekovácsolja a csapatokat

Zentán megalakult a Green Berets Airsoftklub

Gyermekkorunk egyik kedvenc időtöltése volt a kukoricapuskával történő csatározás, amikor is tetőlécből és gumiból összeeszkábált fegyvereinkből kukoricaszemekkel lövöldözgettük egymást. Egy-egy találat a fejen még ma is sokunkban adrenalinlökettel és fájdalommal teli emlékként él.

A csapat tagjai szerint az airsoft nagyon jól össze tudja kovácsolni a baráti társaságokat (Horváth Zsolt felvétele)

A csapat tagjai szerint az airsoft nagyon jól össze tudja kovácsolni a baráti társaságokat (Horváth Zsolt felvétele)

Az airsoft is nagyon hasonlít ezekhez a csatározásokhoz, a különbség csupán az, hogy a kezdetleges, saját kezűleg készített fegyverek helyett igazi fegyverek élethű másaival, úgynevezett replikákkal meg persze komoly védőfelszereléssel űzik, mert találat esetén ezekkel az alacsony energiájú légfegyverekkel kilőtt műanyag gömböcskék is igencsak tudnak fájni.

Izgalmasabb és jóval egészségesebb egy számítógépen játszott belső nézetes lövöldözős játéknál, amely korántsem tud annyi élményt nyújtani, mint ez a világszerte százezrek által űzött stratégiai-taktikai játék, amelyet most már a zentaiak is kipróbálhatnak. A Green Berets Airsoftklub megalakulásával ugyanis új színnel gazdagodott a község eddig is színes civil és sportközössége.

Bűn Zoltán, a zentai zöld sapkások vezetője szerint az airsoft a paintballhoz hasonló extrém sport, azzal a különbséggel, hogy míg a festékgolyót kilövő puskák egyformák, az airsoftban mindenki a saját egyéniségéhez, tudásához, képességeihez tudja igazítani azt a szerepkört, amelyben a csapat részeként játszani kíván. Zoltán korábban a horgosi Unit 410 airsoftcsapat tagjaként űzte ezt a sportot, majd néhány barátjával együtt úgy döntöttek, Zentán is meghonosítják, további célkitűzésük és a küldetésük pedig az, hogy más vajdasági településeken is népszerűsítsék hobbijukat.

Az airsoft űzése közben a részt vevő csapatok tagjai mindenekelőtt saját és mások biztonságára figyelnek oda, ezért a sporthoz megfelelő védőfelszerelés (speciális védőszemüveg, arcvédő, erős lábbeli stb.) is szükséges. Maga a játék különféle helyszíneken folyhat: lehet épületharc, erdőben bozótharc, hegyekben stb. A zentai csapat tagja is sokfelé elutaznak, hogy részt vegyenek egy-egy játékban vagy tréningen.

Így legutóbb Tavankúton 180-an küzdöttek egymással egy egész napos játék keretében. A csapatok különféle szerepeket és küldetéseket kaptak, és azokat kellett megvalósítaniuk – ecsetelte beszélgetőtársunk, aki elmesélte azt is, hogy a csapatokban hierarchia uralkodik. Minden csapatnak van vezetője, szakaszparancsnoka, rajvezetője. A csapat újoncai gyakornokként kezdik a „pályafutásukat”, akik fegyverük beszerzését követően egy bizonyos próbaidő után válhatnak csak taggá, tagként pedig elérhetik azt, hogy az elitcsapatba is bekerüljenek. Zoltán szerint ennek a fejlődésnek része lehet az is, hogy elsajátítják a rádiós kommunikációt, a kézjelekkel történő kommunikálást, illetve az elsősegélynyújtást. Lövészek esetében lényeges, hogy milyen állásokból miképpen tudnak lőni, miképpen tudnak épületet elfoglalni vagy megvédeni.

Nagyon sok szegmense van tehát ennek a sportnak, ami alapján tapasztalatot szerezhet a játékos, és ezek az illető adatlapján is szerepelnek. Az airsoft egyébként a látszat ellenére egyáltalán nem drága sport. Példának okáért míg egy jó teniszütő 100–200 euróba kerül, és persze a pályabérletet és az edzőt is ki kell fizetni, az airsoftban maga a replika (fegyverutánzat) kerül a legtöbbe. Ezeknek az ára 85 eurónál kezdődik, ami a pedig a lőszert illeti, az alapfegyvernek tekinthető M4-es puskához 5000 darab műanyag golyó 10 euróba kerül, és ezzel három hónapig is el lehet játszani – mesélte az egyesület vezetője, és hozzátette, az első egyenruháját a vásárban szerezte be. Mielőtt még bárki megrettenne a tereptarka egyenruhába bújt zentai fiataloktól, szó sincs arról, hogy ez erőszakszervezet lenne.

– Igaz, hogy katonáknak nézünk ki, de nem tartozunk semmilyen katonai vagy félkatonai alakulathoz – hangsúlyozta Szalma Róbert, a zentai csapat másik alapító tagja, aki elmondta, annak ellenére, hogy nagyon sokan erőszakos játéknak tartják, az airsoft nem az agresszivitásról, hanem elsősorban a taktikáról és a stratégiáról szól. Ezenkívül nagyon jó csapatépítésre is, mivel a játék során nagy szerepe van a csapatszellemnek, ezért a zentai egyesület szeretettel várja azokat a cégalkalmazottakat, illetve baráti társaságokat is, akik meg szeretnék mérettetni magukat, mert egy-egy tréning vagy játék során eldől, hogy ki az igazi csapatjátékos, hiszen az, aki nem így viselkedik, egyedül marad a pályán, a barátai kiesnek körüle.

– Az airsoft nagyon jól össze tudja kovácsolni a baráti társaságokat és a munkatársakat – emelte ki Róbert, aki hozzátette, az extrém sport iránt érdeklődők a zentai csapat Facebook-oldalán (www.facebook.com/astgreenberets) jelentkezhetnek, illetve kaphatnak bővebb tájékoztatást az egyesület tevékenységével kapcsolatban. Bűn Zoltán elmondta, hogy a község, illetve a környező települések rendezvényein is népszerűsítik majd tevékenységüket, aminek jegyében az érdeklődők ki is próbálhatják majd a fegyvereket. Bűn Zoltán hozzáfűzte, hogy tűzoltóvizsgával is rendelkezik, a tudását hajlandó csapattagjainak átadni, hogy katasztrófavédelemre is ki legyenek képezve, és hogy egy esetleges elemi csapás esetén ők is tudjanak segíteni az illetékes szervek képviselőinek.