2024. április 19., péntek

Óvodásfoglalkozások a könyvtárban

A gyerekekben ki kell alakítani az olvasás iránti igényt

„Ősz szele zizzen, hullik a lomb” címmel óvodások számára szervezett foglalkozásokkal várták az elmúlt hetekben a zentai Városi Könyvtárban az oda látogató gyerekeket. A programot minden zentai óvodaépület számára meghirdették, amelyekből a nagy-, illetve az iskola-előkészítő csoportokat várták.

A gyermekek nagyon élvezték a Városi Könyvtárban megtartott játékos foglalkozásokat (Szabó Nóra felvétele)

A gyermekek nagyon élvezték a Városi Könyvtárban megtartott játékos foglalkozásokat (Szabó Nóra felvétele)

– A könyvtár és az óvodák között már évek óta kiváló szakmai együttműködés van, ami azt jelenti, hogy nyaranta vagy az óvodai év megkezdésekor az intézmény szakembereivel egyeztetve kijelöljük azokat a csoportokat, amelyeknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy eljöjjenek a könyvtárba, valamint azt is, hogy abban az időszakban mi legyen a központi témája a számukra szervezett foglalkozásnak. Most az állatokat helyeztük a középpontba, mégpedig abból kiindulva, hogy októberben ünnepeltük az állatok világnapját. Ennek apropóján október folyamán az óvodában is ezzel a témával foglalkoztak a gyerekek, illetve ehhez a témához kapcsolódóan az ősszel, az őszi termésekkel és színekkel – mondta el Juhász Lassú Kornélia, a könyvtár munkatársa, a foglalkozások vezetője, aki hozzátette, Zentáról hét magyar és két szerb óvodáscsoport érkezett hozzájuk, ezenkívül Tornyosról, valamint Felsőhegyről is jött egy-egy csoport, így kolléganőjével, Kopasz Ildikóval együtt összesen tizenegy alkalommal tartották meg a foglalkozást.

A könyvtár munkatársainak elsődleges célja az volt, hogy olvasókat neveljenek a gyerekekből, amit szerintük minél korábban, lehetőség szerint már óvodáskorban el kell kezdeni. Az intézmény munkatársai ennek jegyében igyekeznek minden foglalkozást összekötni a könyvekkel, bármi is legyen a központi téma, hiszen úgy vélik, ha egy foglalkozás jól fel van építve, és fel tudja kelteni a gyermekek érdeklődését, valamint fenn tudja tartani a figyelmüket is, akkor előbb-utóbb kialakul bennük annak az igénye, hogy a későbbiekben is vissza kívánjanak térni a könyvtárba, amihez természetesen nélkülözhetetlen az is, hogy jól működjön az interaktivitás, az állandó kétoldalú kommunikáció.

Az elmúlt hetek során megtartott könyvtári foglalkozások teljes mértékben megfeleltek ezeknek a kritériumoknak, hiszen az intézmény munkatársai változatos, kreatív programmal várták a gyerekeket, akik állatokkal kapcsolatos verseket, találós kérdéseket hallhattak, állatfelismerő játékokat játszhattak, és természetesen számos állatos könyvvel is megismerkedhettek, hiszen a könyv mint szemléltetőeszköz ezúttal is alapvető fontosságú kellék volt a hangulatos összejövetelen.