2024. március 28., csütörtök

Felkészülve a télre

Az Arcus Környezetvédő Egyesület részére idén 160 kilogramm napraforgót ajánlottak fel a madárbarátok

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület idén is meghirdette a napraforgó-gyűjtési akcióját, melynek célja, hogy az egyesület által felállított madáretetők a tél folyamán megtelve várják az énekesmadarakat.

A korábbi években is voltak felajánlások, az idei évben azonban több mezőgazdasági termelő is felfigyelt az egyesület felhívására. Ennek köszönhetően 160 kilogramm napraforgóval tudja megkezdeni majd a téli madáretetést az egyesület. A madáretetésről Sihelnik József, az egyesület ornitológusa nyilatkozott:

– Egyelőre még nem indokolt a téli etetés megkezdése. Amennyiben a jó idő kitart, nagy valószínűséggel elég lesz csak december első felében megkezdeni az etetést. Egyesületünk idén 160 kilogramm napraforgót fordít a téli madáretetésre. Ezt a komoly mennyiséget tornyosi, topolyai és szabadkai madárbarát termelők ajánlották fel. Azok, akik saját kertjükben szeretnék biztosítani a madarak téli eleségét, mindenképp tartsák szem előtt, hogy mi az, ami megfelelő, és mi az, ami káros a madarak számára. Semmiképp se adjunk a madaraknak pörkölt vagy sózott magvakat, vagy sózott, füstölt szalonnát, mert ezek végzetesek lehetnek számukra. A nyers napraforgó, dió, nyers szalonna, sertésháj az, ami legkönnyebben beszerezhető, és teljes mértékben megfelel a madarak számára. A madarak téli vízellátásáról csapadékos időben nem kell gondoskodnunk. Természetesen a száraz, fagyos télben helyezhetünk ki madáritatókat, de ezzel nagyon körültekintőnek kell lennünk. Úgy kell kialakítani az itatót, hogy a madár ne tudjon benne fürödni. Ha a víz ráfagy a tollára, képtelen lesz repülni, így pedig kiszolgáltatottá válik, és a macskák könnyű szerrel levadászhatják őket. A kemény fagyban az ivóvizet legalább naponta kétszer kell cserélni, és langyos vízzel feltölteni, hogy minél később fagyjon meg. A madarak a pocsolyákat, tavakat, vagy a hóevést sokkal inkább előnyben részesítik a kihelyezett itatókkal szemben – tanácsolta az ornitológus.

A madáretetésről további hasznos információkat olvashatnak a www.arcus.org.rs honlapon azok, akik érdeklődnek a téma iránt.