2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREKI KERÜLŐÚT

Megnyitották, de nem építik

Húsz nappal ezelőtt Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelenlétében, ünnepélyes megnyitóval, bejelentették, hogy folytatódik a nagybecskereki kerülőút építése. Azt is megígérték, hogy két éven belül átadják majd rendeltetésének.

Benépesült, majd kiürült az építőhely (Fotó: Kecskés István)

Benépesült, majd kiürült az építőhely (Fotó: Kecskés István)

Azóta azonban, ahogy mondani szokás, egy kapavágás sem történt. Ráadásul a megnyitóra felsorakoztatott gépezet is eltűnt a helyszínről. Egyelőre hivatalos információt nem lehet kapni arról, hogy miért nem kezdődtek meg a munkálatok, amikor az időjárás még kedvez az építőknek.

A megnyitón elhangzottak szerint a munkálatok beruházója a Szerbia Utak Közvállalat, a kivitelező pedig az Energoprojekt építési vállalat. A munkálatok legfontosabb része pedig a Béga-híd megépítése lesz, az egykori Proleter szőnyeggyár közelében. A beruházás értéke meghaladja a 350 millió dinárt.

A Nagybecskerek Magyarcsernye felőli kijáratánál tervezett munkálatok első szakaszának a befejezési határideje 2019 szeptembere. Utána pedig – az ígéret szerint – egy év alatt elkészül majd a körgyűrű 3,7 kilométeres befejező szakasza is.

A nagybecskereki körgyűrű építése 1991-ben kezdődött. Eddig ötmillió eurót költöttek el rá. A vízellátási gondok mellett a legnagyobb bánáti városnak ez a másik legnagyobb kommunális problémája, hiszen évtizedek óta a kamionok a városon keresztül dübörögnek. Eddig a kerülőút 7,1 km-es szakasza készült el, az összesen 14,5 km-es körgyűrűből.