2024. április 18., csütörtök

Szubjektív objektív

Szekeres Levente természetfotói Kecelen

A keceli Városi Múzeumban Szubjektív objektív címmel nyílt meg a minap a szabadkai Szekeres Levente fiatal természetfotós önálló kiállítása. A tehetséges fiatal fotós két alkalommal elnyerte Magyarországon az Év Ifjú Természetfotósa díjat, Szerbiában 2016-ban pedig az Év Madárfotósa volt. A megnyitó ünnepségen Benyák Ferenc múzeumigazgató meleg szavakkal köszöntötte a határon túlról, Szabadkáról érkezett kiállítót, akinek a fotóira sokan voltak kíváncsiak. A kiállítás ötlete Németh Tamástól ered, aki figyelemmel kíséri Levente természetfotós tevékenységét, eredményeit, és javasolta a múzeum számára, hogy rendezzenek neki egy félszáz fotót felvonultató képkiállítást. A múzeum tevékenységi köre túlnyúlik Magyarország határain, és a külhoni magyar intézményekkel és alkotókkal egyre szorosabb kapcsolatokra törekszik.

A kiállítást Agócs Péter természetvédelmi őr, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vezetője nyitotta meg. Megnyitóbeszédében kiemelte:

– Már a meghívó is figyelemre méltó, amelyen egy erdélyi barnamedve portréjával, tekintetével találkozhatunk, ami már eleve izgalmas látnivalóval kecsegtet, csábít, hogy nézzük meg Levente többi, több mint ötven Kecelen a múzeumban kiállított természetfotóit.

Az alkotó, a művész úr, ha szabad így megszólítanom a fiatal kiállítónkat, aki számomra ismeretlen ismerős, hiszen e kiállítás-megnyitó előtt személyesen bár nem ismertem, de a sajtóból, a világhálóról visszaköszönnek alkotásai, és többször olvashattunk róla a vele készült riportokban is. Már vártam, hogy személyesen is megismerjem Leventét, csak akkor ámultam el igazán, amikor megtudtam, hogy még húszéves sincs, de a képei már felveszik a versenyt bármelyik profi természetfotós munkáival.

Levente munkáiból sugárzik az elhivatottság, látjuk, érezzük, hogy felelősségteljesen viszonyul a lefotózott témákhoz, növények, madarak, emlősök háborítatlan nyugalomban végzik a szokásos mindennapi ténykedésüket, mintha nem is lenne a közelben fotós, aki megörökíti az életüket. Ebből is kiviláglik, hogy Levente nagyon is tiszteletben tartja a természetfotózás etikáját.

Mint minden olyan természetfotósnak, aki tényleg szereti és megvigyázza természetet, Leventének is egyfajta küldetése van. A munkáival arra ösztönzi a képeit megcsodáló hétköznapi embereket, hogy ők maguk is így, áhítattal és szeretettel viseltessenek a természet megannyi csodája iránt, amit a természetfotós szubjektív módon tár elénk objektívjén keresztül – mondta megnyitóbeszédében Agócs Péter.