2024. március 29., péntek

Gruevszki Magyarországra szökött a börtön elől

Az exkományfő menedékjogot kért, Macedónia a kiadatását kéri majd

Politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, akinek hétfőn kellett volna börtönbe vonulnia. A menedékjog kérelmezésének hírét és azt, hogy Budapesten tartózkodik, maga Gruevszki jelentette be tegnap a Facebookon. Arra hivatkozott, hogy a napokban több halálos fenyegetést is kapott. A macedón igazságügyi minisztérium már bejelentette: kérni fogja Gruevszki kiadatását.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője. A héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Májusban találták vétkesnek egy beszerzési pályázat eredményének befolyásolásában. A vádirat szerint egy páncélozott Mercedes vásárlása végett kiírt pályázatba ártotta bele magát, a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki, de azóta kormányfővé választott szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több rangos tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált a volt kormányfőnek és Gordana Jankuloszkának, az akkori belügyminiszternek egyik telefonbeszélgetése, amelyben az autó megvásárlásáról esik szó.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amivel nyertek egy kis időt számára. Az ügyvédek indítványát pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította.

Az ügyvédek indítványát elutasító bírósági döntést követően Gruevszkinek azonnal a Szkopje melletti Suto Orizari börtönbe kellett volna vonulnia. A múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a büntetés letöltésének megkezdéséről szóló határozatot, de ekkor már nem találták lakcímén, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A rendőrség átkutatta a házát, Oliver Szpaszovszki belügyminiszter pedig bejelentette: a hatóságok fokozottan figyelik a Szkopjéból kivezető utakat, illetve a határátkelőket.

A sajtó azt is közölte, hogy Gruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban bevonták az ellene folyó eljárások miatt. Ennek ellenére mégis gond nélkül kijutott az országból és bejutott Magyarországra.

Gruevszki ártatlannak vallotta magát ebben és további négy ügyben, majd közölte: az eljárások politikai indíttatásúak, és azok mögött a szociáldemokrata kormány áll.

A macedón sajtóban hétfőn és kedden olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint Gruevszkit ugyan nem találják, de biztosan nem hagyta el az országot. Zoran Zaev miniszterelnök az MRTV közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a volt kormányfő nem fogja megengedni magának, hogy üldözzék, maga Gruevszki mondta ezt neki korábban.

 MIÉRT ÉPPEN MAGYARORSZÁG?

Orbán Viktor magyar kormányfő és Nikola Gruevszki baráti kapcsolatokat ápol. Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt, mutatott rá tegnap a magyar sajtó. Az azóta Magyarországon is sikeresen alkalmazott „Stop Soros” kifejezés éppen Gruevszkitől ered, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek mellőzésének politikáját. Orbán Viktor személyesen is kampányolt Gruevszki pártja mellett tavaly ősszel. A magyar kormányfő Ohridban kijelentette: azért áll ki Gruevszki mellett, mert számára is a nemzet áll az első helyen, és nem hajlandó a migránsokat betelepíteni. A macedón választások mégis baloldali győzelemmel zárultak. Gruevszki menedékkérelmének megadása ellen szóló tény ugyanakkor, hogy a 2015-ös menekültválság idején Magyarország felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, hogy ne kelljen onnan menekülteket fogadnia. Gruevszkinek egy nehezített eljárásban kellene most bizonyítania, hogy mégis üldöztetés érte a hazájában.