2024. április 16., kedd

Kuće dobile svoje nove gazde

Program za razvoj privrede ima više od 10 hiljada podržanih kandidata

Juče u Subotici, već ne znamo po koji put, su potpisivani ugovori za kupovinu seoskih kuća sa Prosperitati Fondacijom. Sada su potpisani ugovori sa 182 osobe u vrednosti od 215 miliona dinara, koji su dobitnici sredstava za kupovinu kuće u prvom krugu. Po treći put raspisanom konkursu iz 20 mesta u Vojvodini, pristigao je 241 konkurs prema Fondaciji. Prilikom prva dva raspisana konkursa kupljeno je 373 kuće: 2016. -78 kuća, a prošle godine 295 kuća.

Ištvan Pastor, predsenik SVM-a, je izjavio da bi sa raspisivanjem ovog konkursa u više navrata želeli da doprinose odlukama mladih da ostanu na svojoj zemlji, a nemaju svoj krov nad glavom. Dok je drugi razlog, da oni koji su odlučili da odu u inostranstvo, lakše prodaju svoje kuće, i da to ostane u rukama Mađara - rekao je Ištvan Pastor.

-Do sada smo kupili kuća za jedno selo, više od 560. To je sreća za one koji su ovim putem stvorili sebi egzistenciju, ali je i pomoć onima koji žele da stvaraju budućnost u inostranstvu.

VOLJA ZA ŽIVOTOM SVE POBEĐUJE

Iz izlaganja Ištvana Pastora smo takođe saznali to da se od pre tri godine, kada je program za razvoj privrede pokrenut, došlo do brojke od više od 10 hiljada uspešnih kandidata. To nisu ni sanjali pre tri godine.

-U velikoj meri možemo zahvaliti Mađarskoj Vladi što smo došli do tog broja. Prohtevi su došli postepeno do realizacije, bez obzira na okvir koji je bio određen. Ne bi stigli do tog broja da mađarska vojvođanska zajednica nema takvu životnu volju kavu ima. Ako ima nešto što daje smisao nacionalnoj politici, onda je to životna snaga članova mađarske vojvođanske zajednice, koju možemo iskusiti na svakom koraku - rekao je Ištvan Pastor.

ISTAKNUTA RATA USPEHA

Balint Juhas, menadžer Fondacije Prosperitati, nam je istakao statističke podatke za protekle tri godine. Broj predatih konkursa do sada je oko 11 500, a broj dobitnika prelazi 10 hiljada. Smatra da ove brojke ukazuju na izuzetnu uspešnost.

-Sveobuhvatno više od 230 miliona evra ulaganja se ostvaruje zahvaljujući Prosperitati Fondaciji. Objavili smo 33 različita konkursa, od toga više od 40% su nepovratna sredstva što je omogućila Vlada Mađarske, dok je 60% samoučešće, za koje se omogući povoljan kredit ili se ostvaruje iz sopstvenih sredstava. Smatra da će se i ubuduće podržavati ovaj projekat. ,,Kao što su Peter Sijarto i Ištvan Pastor objavili, razvoj se nastavlja, i verujemo da će i projekat za kupovinu kuće imati budućnost, ustvari treba da ima“ - rekao je Balint Juhas.

Pristigli konkursi u trećem krugu, njih 59, su sada u procesu, i prema planu će i potpisati ugovore do kraja godine.

MOGUĆNOSI SU DATE

Dr Janoš Babić, glavni konzul Mađarske u Subotici, prilikom prikladnog govora zahvalio se svakom kandidatu na ukazanom poverenju prema Mađarskoj Vladi, Fondaciji Prosperitati i političkoj snazi koja stoji iza, jer zahvaljujući njima su uspele da se ostvare inicijative SVM-a. Zatim je zamolio prisutne da koriste svaku mogućnost koju Mađarska Vlada pruža.

Zatim je pohvalio nesebičan rad Fondacije Prosperitati, i rekao da stoje na čelu svakog uspešno ostvarenog konkursa, programa, pomoći za mađarske zajednice u Vojvodini.

-Zahvaljujem se Fondaciji i kandidatima što veruju ustavu Mađarske, to jest, tome da Mađarska Vlada oseća odgovornost za sunarodnike preko granice i vodi računa o njima - rekao je Janoš Babić.

PORED PLANOVA I KUĆA JE PRISTIGLA

Abel Domokoš, Emanuela i mala Mia su stigli iz Male Pijace. Mlada prodica je kupila kuću u rodnom selu pomoću Prosperitati. Rekli su nam da su već unazad četiri godine želeli da kupe kuću, ali se to tek sad ostvarilo zahvaljujući podršci Prosperitati. Kuća je u dobrom stanju. Raduju se što kuća ima i veliki plac pa će moći adekvatno da ga iskoristite.

Endre Pakai i Sandra Pakai Molnar su kupili kuću u Horgošu. Imaju dvoje dece. Ranije su živeli u Subotici, zatim su se preselili u Mađarsku. Godinu dana su živeli tamo, pa su ipak odlučili da se vrate u svoje selo i da pokušaju tu da se snađu.

-Možda su mogućnosti za zaposlenje veće u Mađarskoj, ali ja sam informatičar i mislim da ću i kod kuće naći posao. Više od pola godine smo tražili savršenu kuću za nas, i sad smo je pronašli i već smo je i obnovili i uselili se. Ima 120 metara kvadratnih i postoji mogućnost proširenja. I dvorište je veliko i upotrebljivo. Tome se radujem jer mislim da ću se baviti i novacijama u poljoprivredi, da se isprobam na planu automatizacije proizvodnje. Na nekom nivou bi voleo da budemo samostalni - rekao je o planovima porodice Endre Pakai.