2024. március 29., péntek

Ismét fellendülőben a kisállattartás

Több száz galamb, díszbaromfi, egzotikus díszmadár a topolyai kiállításon

Valamikor Topolyát és környékét, sőt Vajdaság egész területét a kisállattartás Mekkájának nevezték. Hozzá kell tenni, hogy nem alaptalanul, de abban az időben, a múlt század 70-es, 80-as éveiben, az akkori délszláv állam egész területén virágzott a kisállattenyésztés.

Ez nemcsak mindennapi hobbi és kedvtelés volt akkor, hanem gazdasági jelentősége is volt. Szervezett volt a nyulak és papagájok felvásárlása, de más kis termetű emlősök és szárnyasok tenyésztői is gyakran megélhetést, vagy jelentős mellékjövedelmet tudtak biztosítani az ilyen tevékenységgel. Aztán, ahogyan az élet sok más területén, a kisállattartásban jött egy nagy hullámvölgy, majd pedig a pangás időszaka.

Kalapáti Sándor, a Topolyai Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke a közelmúltban megtartott sikeres kisállat-kiállítás apropóján elmondta, hogy olyan jelek mutatkoznak, melyek szerint ismét fellendülőben van ez a tevékenység. A rendezvény szervezőjeként elmondta, hogy az előző évekhez képest többen látogattak el a rendezvényre, ami szintén azt jelenti, hogy a kisállattartás iránt ismét egyre több az érdeklődő. A rendezvényt pedig a szervezés szűkös anyagi körülményeinek ellenére sikeresnek nevezte. A sorrendben tizenkettedik topolyai kisállat-kiállításra félszáz galambtenyésztő harminc faj több mint 300 egyedét hozta el. Emellett számos díszbaromfi és egzotikus díszmadár volt még látható a kétnapos rendezvény keretében.

A küllembírók ezúttal is elvégezték a munkát és eredményeket hirdettek a különböző kategóriákban. A bácsgyulafalvi Törköly Ferenc niši magasszálló-keringő fajtájú galambja lett a topolyai kiállítás abszolút győztese a galambok kategóriájában. Az egzotikus madarak versenyében a csantavéri Pintér Olivér barnafülű papagája, míg a díszbaromfi kategóriában a karađorđevói Predrag Ćulibrk Cayuga kacsája diadalmaskodott.

A kiállítás különlegessége volt a Cayuga kacsa, más néven Kajugai kacsa. A fajta neve New York államban fekvő Cayuga tóra vezethető vissza. Feltűnő a fekete alapszínű, zöldes fényű tollazata. Küllemében is különleges tehát, de pecsenyekacsának is kiváló, ugyanis gyors növekedésű, ízletes húsú madár. A niši magasszálló-keringő fajtájú galamb Szerbiában régi közkedvelt sportgalambnak számít. Kitenyésztését Niš városában az egykori tenyésztők a törökök alóli felszabadulást követően kezdték el helyi, valamint török, görög és észak-afrikai galambfajok bevonásával. Máig kedvelt dísz- és sportgalamb a környező országokban is. Az egzotikus díszmadarak mezőnyében győztes barnafülű papagáj vadon Dél-Amerikában fordul elő. A fogságban tartott egyedei nagyon közkedveltek a tenyésztők körében, elsősorban könnyű tartásuk és barátságos természetük miatt.