2024. április 20., szombat

Nem csak a fogyasztást fizetik?

Rendkívüli pénzügyi ellenőrzést követelnek a nagybecskereki Távfűtő Művekben

A Nagybecskereki Szociális Fórum azt javasolja a városi képviselő-testületnek, hogy változtassa meg a hőenergia-ellátással kapcsolatos határozat azon részét, amely értelmében az adott tömbház minden lakója bele kell, hogy egyezzen abba, hogy valaki lekapcsolódhasson a hővezetékről. Ez a követelmény miatt Nagybecskereken gyakorlatilag szinte lehetetlen lemondani a lakások fűtését.

Nem könnyű lekapcsolódni a hővezetékről (Fotó: Kecskés István)

Nem könnyű lekapcsolódni a hővezetékről (Fotó: Kecskés István)

Az ilyen hozzáállással valójában erősítik a Távfűtő Művek monopolhelyzetét. A Nagybecskereki Szociális Fórum ezzel kapcsolatban az alkotmányra hivatkozik, amely szerint az állam védi a fogyasztókat. Arra is emlékeztetnek, hogy más városokban ehhez elegendő a tömbház lakói felének vagy háromnegyedének az aláírása. De még ha a szükséges aláírások meg is vannak, a lakástulajdonosnak továbbra is fizetnie kell az úgynevezett állandó összeget. A Távfűtő Műveknek úgyszintén kötelessége, hogy figyelembe vegye a polgárok, illetve a fogyasztók kérelmeit, és hatékonyabbá tegye a közvállalat munkáját.

Azt is kérdezik az illetékesektől, hogy a törvényszabályokat miért nem alkalmazzák egyformán minden város fogyasztóira. Ugyanis a törvény szerint a hőenergiát a fogyasztók az elfogyasztott mennyiség alapján számlázzák. Ez így van Nagybecskereken, viszont Belgrádban és Újvidéken nem az elfogyasztott hőenergiát fizetik a háztartások. A Nagybecskereki Szociális Fórum szerint az ilyen hozzáállásnak politikai háttere van. Belgrádban ugyanis 300 ezer, Újvidéken pedig 100 ezer fogyasztó van. Ha ezekben a városokban megnövelnék a számlákat, akkor ez nagy elégedetlenséget váltana ki. Így aztán Nagybecskereken drágább a távfűtés – annak ellenére is, hogy a városban nagyobb a szegénység, mint másutt. Annak a veszélye is fennáll, hogy az adósok lakás nélkül maradnak.

Azt kérik az önkormányzattól, hogy végezzenek rendkívüli pénzügyi ellenőrzést a Távfűtő Művek kommunális közvállalatban. Erre szerintük azért lenne szükség, mivel a polgárok arra gyanakszanak, hogy a közvállalat egyéb, nem a polgárokra tartozó kiadásait is velük fizettetik meg.