A részegség egyáltalán nem vonzó

Az alkoholfogyasztás következményeiről tartottak ismeretterjesztő előadást Csókán

B-a

2018. november 13., 11:42

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A csókai Városi Könyvtár már évek óta házigazdája az olyan prevenciós jellegű előadásoknak, amelyek az általános iskolásoknak szólnak.

A diákok figyelmesen hallgatták a számukra szervezett előadást (Balázs Andrea felvétele)

A diákok figyelmesen hallgatták a számukra szervezett előadást (Balázs Andrea felvétele)

A helyi egészségház munkatársaival együttműködve évente több ilyen eseményre is sor kerül az említett intézményben. Idén szó volt már a mozgás fontosságáról és a dohányzás káros hatásairól, az elmúlt héten pedig az alkoholfogyasztás következményeire és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet dr. Lévai Ibolya és dr. Ivana Pantić általános orvos. Az előadás a hatodik osztályosoknak szólt, ugyanis ebben a korban nagy valószínűséggel már kialakulhatnak az alkoholfogyasztási szokások.

A doktornők már a bevezetőben leszögezték, hogy az alkohol valójában idegméreg, sőt minden szervre káros hatással van, legfőképpen az agyra. Ami a fogyasztását illeti, leginkább akkor nyúlunk a pohár után, ha lelki problémáink vannak, ugyanakkor a szociális normák felszakítása esetén is gyakran előfordul, hogy a szeszes italoktól remélünk segítséget, vagyis a túlzott nyomás vagy a fiatalok körében az egyszerű lázadási vágy is vezethet mértéktelen fogyasztáshoz. Dr. Lévai Ibolya arról a közkedvelt magyarázatról is beszélt, miszerint az alkoholfogyasztást sokszor azzal indokoljuk, hogy csupán jól szeretnénk érezni magunkat, a „jó érzés” forrása azonban nem szabad, hogy az ital legyen, sokkal inkább valamilyen egyéb – nem utolsósorban – társas tevékenységben kell megtalálni, például a sportban vagy bármilyen olyan ártalmatlan elfoglaltságban, amelyben örömünket leljük.

– Nem azt szeretném elérni, hogy a gyerekek ne próbálják ki az alkoholt. Ez egyszerűen lehetetlen, mivel az ember természetéből adódóan kíváncsi, főleg serdülőkorban. Arra viszont fel kell hívni a figyelmet, hogy milyen italt mekkora mennyiségben fogyasszanak, csakúgy mint arra, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás milyen lehetséges következményekkel jár. Alkohol hatása alatt mindenki magabiztosabbnak, illetve attraktívabbnak érzi magát, holott egyáltalán nem nyújtunk vonzó látványt a külső szemlélőknek. Drasztikusabb esetekben nemcsak egyszerűen lerészegedünk, hanem súlyos mérgezést is kaphatunk, ami – ha nem kezelik időben – akár halált is okozhat. Kiemelném még, hogy a szülők felelőssége is hatalmas, mivel döntő részben a neveltetés során dől el, hogy a gyermek mennyire válik majd a függőségek rabjává. Az otthon látott minták az utódok 80%-ánál ismétlődni fognak – magyarázta a doktornő, aki elmondta azt is, hogy Csóka községben is a legtöbb detoxikációra szoruló személyt az ügyeleti órákban viszik be, de szerencsére nem kirívó az orvosi beavatkozást igénylő esetek száma. Legtöbbször középiskolás lányokról van szó, akiknél – a korukbeli fiúkhoz képest – gyorsabban kialakul a klinikai részegség állapota.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége