2024. április 20., szombat

Kiállítással emlékeztek a batinai ütközet évfordulójára

Hetvennégy éve zajlott a batinai ütközet, a második világháború egyik legnagyobb és legjelentősebb összecsapása a volt Jugoszlávia területén. A partizán csapatok és a Vörös Hadsereg győzelmével végződő harcokra az elmúlt vasárnap emlékeztek meg az ütközet Duna partján álló emlékmúzeumánál.

Az emlékhelyen Zombor Város küldöttsége koszorúzott Dušanka Golubović polgármester asszony vezetésével, majd Olekszandar Alekszandrovics őexcellenciája, Ukrajna szerbiai nagykövete, Nyikolaj Pomilujko, Oroszország Szerbiai Nagykövetségének első titkára, a vajdasági és a horvátországi harcos szervezetek, Szerbia Katonasága, a Harcosszövetség községi, tartományi és köztársasági szervezetei és a harcokat túlélők képviselői.

A batinai ütközetet 1944. november 11-étől 29-éig vívták a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg egységei a Wehrmachttal és szövetségeseivel szemben. A harcok három hete alatt 800 jugoszláv, 1300 szovjet, 82 zombori harcos esett el. A Zomborban működő hadikórházban több mint 11 ezer sebesültet ápoltak.

Az emlékmúzeumban külön kiállítással készültek az eseményre. Bemutatják az ütközetben résztvevő 35 vörös katonát, akik hősiességükkel kiérdemelték a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Az időszaki mellett az érdeklődők az állandó kiállítást is megtekinthették, amely sajátos módon mutatja be a batinai ütközet mozzanatait.