2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1, BRAZIL NAGYDÍJ

Verstappent az élről ütötték ki

Szoros és fordulatos csatákat hozott a Brazil Nagydíj, amely beállt azon 2018-as Formula–1-es futamok népes sorába, amelyeket nem a legesélyesebbnek tűnő csapat és pilóta nyert meg. Max Verstappen önhibáján kívül veszítette el annak esélyét, hogy megszerezze zsinórban második győzelmét.

Az enyhe esővel fűszerezett időmérő még a Ferrari és a Mercedes csatáját hozta, legemlékezetesebb pillanatát pedig Sebastian Vettel idézte elő, amikor a kötelező mérlegelésnél türelmetlenkedve megszegte a protokollt, bár a kvalifikációról való kizárást végül megúszta, csupán 25 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtották. A német a második rajthelyre állhatott fel Lewis Hamilton mögé, ám a Ferrari pilótája a futamon szokatlanul nem találta a tempót, és végül csak hatodikként ért célba, utolsóként az élcsapatok pilótái közül.

De nem is Hamilton volt az, aki a legjobban nyeregben érezte magát, hanem az ötödik helyről rajtoló Verstappen, aki rajt előtt nyilatkozva esélytelennek gondolta, hogy az előtte álló négy pilótát megelőzve a győzelemért szálljon harcba. Ehhez képest olyan remek tempót tudott kihozni a Red Bullból a rajtot követően, hogy az első tíz kör során mindkét Ferrarit és Valtteri Bottast is maga mögé utasította, és már Hamiltont támadta a vezetésért. A Red Bull ráadásul a gumikkal is sokkal jobban bánt, mint a riválisok, így Verstappen jóval későbbre halasztotta a kerékcseréjét, majd frissebb abroncsokon simán elment a brit mellett. Amikor már úgy tűnt, semmi nem állíthatja meg, váratlan helyről érkezett a veszély: Esteban Ocon lekörözés közben volt érthetetlenül agresszív a hollanddal, a Force India a Red Bullnak ütközött, amivel kipörgette az élen álló pilótát. Verstappen vissza tudott jönni a második helyre, de sérült autójával már nem érte utol Hamiltont, aki így mégis megnyerte a futamot. A Red Bull hollandja idegesen szállt ki az autóból, és első nyilatkozatában „idiótának” nevezte Ocont, majd a garázsban lökdösődésig fajuló vitába keveredett vele.

Kimi Räikkönen idei 12. dobogóját szerezve végzett a harmadik helyen, de mivel a Ferrari nem tudott a Mercedes fölé kerekedni, az olasz csapat a konstruktőri bajnokságban is elveszítette matematikai esélyét, a csillagosok zsinórban ötödik szezonban nyerték meg mindkét címet.

A Brazil Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:27:09,066, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +1,4 másodperc h., 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +4,7, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +5,1, 5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +22,9, 6. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +26,9 másodperc hátrány stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 383, 2. Vettel 302, 3. Räikkönen 251, 4. Bottas 237, 5. Verstappen 234, 6. Ricciardo 158 pont stb. Csapatok: 1. Mercedes 620, 2. Ferrari 553, 3. Red Bull 392 pont stb.