2024. április 25., csütörtök

Brazil zongoraművész is fellép

A szabadkai International Piano Fest ötödik alkalommal várja az érdeklődőket

Az idei International Piano Fest más lesz, mint az eddigiek, hiszen két részben rendezik meg. Az első felére az idén, vagyis november 18. és 22. között kerül sor Szabadkán, a másikra pedig a jövő év elején, január 21. és 26. között. A szervezők két turnus alatt összesen tíz hangversennyel kedveskednek a közönségnek – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón Görög Noémitől, az Electe művészeti vezetőjétől.

– A novemberi International Piano Fest az Electe idei záró-, a fesztivál másik része pedig a jövő évi idény nyitórendezvénye lesz. Mindkét esemény öt napig tart. A novemberi rendezvényen minden koncert 20 órakor kezdődik. Az első négy napon a szabadkai Városháza dísztermébe várjuk az érdeklődőket, de a zárónapon a Szent Teréz Székesegyházban tartjuk a koncertet, mivel az oroszországi Kemova Duo testvérpárja egy orgona–zongorakettős, és csak ezen a helyszínen tudjuk megvalósítani a koncertet. Az idén is ingyenes lesz a belépés, és a látogatók önkéntes pénzadományait a Szabadkai Közkórház Rehabilitációs Osztályának felújítására ajánljuk fel – tudtuk meg Görög Noémitől.

Az Electe tagjai a klasszikus zongoraművek remekein kívül a kortárs zeneszerzők műveit is igyekeznek becsempészni a fesztivál programjába. A nyitóesten, november 18-án, a szerbiai Vladimir Milošević zongoraművész lép fel a Városháza dísztermének színpadán. A látogatók a barokktól a XIX. századig terjedő korszak emblematikus műveiből hallhatnak válogatást. A fesztivál második napján, 19-én egy brazíliai művész érkezik Szabadkára.

– João Elias zongorista kortárs brazil és orosz szerzők műveit hozza el nekünk. Játéka különlegesnek számít az európai közönség számára, ezért nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat. A következő nap, vagyis 20-án a magyarországi opera-énekesnőké lesz a főszerep. Kerényi Mariann zongorista, valamint Ádám Zsuzsanna és Somogyvári Zita Tímea szegedi opera-énekesnők lesznek a vendégeink. Kerényi Mariann a fellépéseken kívül a szegedi Zeneművészeti Egyetem tanársegédje, Somogyvári Zita a szegedi opera művésze, Ádám Zsuzsannát pedig Magyarország legtehetségesebb fiatal operaénekesének tartják – nyilatkozta lapunknak Görög Noémi.

Az esemény negyedik napján, 21-én, ismét a kortárs zongoraműveké lesz a főszerep. Nada Kolundžija zongoraművész kortárs zeneszerzők szerzeményeit adja elő. Az ebből kiadott CD felvételét is meg lehet majd vásárolni a rendezvény helyszínén.

A fesztivál zárónapja nemcsak azért lesz különleges, mert a Székesegyházban kerül rá sor, hanem azért is, mert a koncerten zongorán kívül az orgona is megszólal. Olga Kemanova és Xénia Kemanova testvérek, és együtt is zenélnek.

A szervezők minden zeneszerető embert szeretettel várnak.