2024. április 19., péntek

Üzenet a mának

Képzőművészetünk ünnepnapja

Ma van a vajdasági magyar képzőművészet napja. A Magyar Nemzeti Tanács 2014-ben nyilvánította Ács József születésnapját a vajdasági magyar képzőművészet ünnepévé, amelynek alkalmából idén is számos kiállítás nyílik meg térségünkben.

Ács József, képzőművészeti életünk emblematikus alakja 1914. november 14-én született Topolyán és 1990. április 3-én hunyt el Újvidéken.

Zsáki István festőművész, a Topolyai Művésztelep vezetője a következőképp idézi fel Ács József alakját:

– Jól ismertük egymást. Közösségszerető ember volt. Tevékeny szerepet vállalt a zentai, a topolyai és más vajdasági művésztelepek létrehozásánál, mert szívügye volt, hogy érvényre juttassa a vajdasági képzőművészet értékeit. Igyekezett maga köré gyűjteni a tehetséges fiatalokat. A Magyar Szóban közölt írásaiban, és különösen népszerű rovatában, a Képzőművészeti Levelezőben elmondta az alkotásokról a véleményét, de soha nem ledorongolóan fogalmazta meg kritikáját, akiben látott fantáziát, tehetséget, azt biztatta, tanácsaival segítette – tudtuk meg Zsáki Istvántól, a Topolyai Művésztelep vezetőjétől. Mint fogalmazott: Ács olyan ember, olyan alkotó volt, aki mindig tele volt kérdésekkel és feleletekkel is. Először még korábban, a 9+1 művésztelepen került szóba, hogy jó lenne e jelentős képzőművészünkről, a képzőművészeti életünk fáradhatatlan szervezőjéről elnevezni rendezvényt, eseményt, majd a Topolyai Művésztelep, A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Városi Múzeum kezdeményezte, hogy Ács születésének évfordulója legyen a vajdasági magyar képzőművészet napja. A Magyar Nemzeti Tanács támogatta, elfogadta ezt az elképzelést. Azóta Vajdaság-szerte kiállításokkal ünnepelnek. Topolyán, az Art Galleryben pénteken 18 órakor nyílik meg a vajdasági magyar festészetet bemutató nagyszabású kiállítás. A művészeti akadémiát végzett képzőművészeink, illetve a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének tagjai juttatták el e kiállításra alkotásaikat, több korosztály, több képzőművészeti irányzat képviselői állítják ki alkotásaikat, e kiállítás a vajdasági magyar festészet sokszínűségét mutatja meg, a címe az is lehetne: Üzenet a mának – hallottuk Zsáki Istvántól, akitől megtudtuk: ez év végéig a topolyai Art Galleryben, majd a jövő év elejétől Szabadkán látható ez az anyag.